JPiri

Suomalainen liha on vetistä ja haisee navetalle

Liperiläinen lihajalostaja Karelian Lihajaloste laukoi suorat sanat suomalaisesta lihan laadusta. ”Suomalainen liha on vetistä ja haisee navetalle” yhtiön toimitusjohtaja Sami Puustinen sanoi maaseudun tulevaisuudelle.


Koko episodi lähti liikkeelle yrityksen facebook sivuilla antamallaan vastauksella asiakkaan tiedusteluihin lihan kotimaisuusasteesta.

Karelian Lihajaloste oli vastannut asiakkaan tiedusteluun seuraavasti:

”Tuote-etiketeissä lukee lihan alkuperämaa. Tosin mitä vikaa on ulkolaisissa lihoissa? Jos suomalainen liha olis maailman parasta, niin japanilaiset ostaisivat ne kaikki”

 

Maaseudun tulevaisuuden tiedustellessa miksi kyseinen keskusteluketju on poistettu, kuului toimitusjohtajan vastaus seuraavasti:

"Emme yleensä vastaa kysymyksiin Facebookin kautta. Kysymykset pitää esittää kasvokkain tai puhelimella. Facebook-kysymykset voi työntää perseeseen."

Yrityksen käyttämien lihatuotteiden kotimaisuusaste on kuitenkin 95%.Henkilökohtaisesti olen hyvin tyytyväinen suoraselkäisesistä rehellisistä suomalaisista vastauksesta. Ehkä tätä maata ei ole vielä täysin menetettykkään kaikelle asioiden peittelemiselle ja valehtelulle. Olisihan vastaukset voitu muotoilla toisella tapaa, mutta kyllä noista annetuista vastauksista huokuu vilpitön rehellinen suomalaisuus. Nyt varmasti joku pahoitti mielensä.

Onko suomalainen liha mailman parasta kuten meille koetetaan toitottaa tuon tuostakin. Onko kotimainen oikeasti parasta kuten väitetään. Minä hieman epäilen että suomalainen liha ei välttämättä kyllä parasta ole, ehkä turvallisimmasta päästä, mutta ei parasta.

Olisiko tässä paikka parantaa suomalaisen lihan laatua turvallisuudesta tinkimättä. Toisaalta kun miettii millaisia resursseja lihakilon tuottaminen vaatii, niin kyllä se vähän tyhmältä tuntuu että kannattaisiko laatua sittenkään parantaa. Sehän vaan tarkoittaisi menekin kasvua joka tarkoittaisi lihantuotannon kasvua joka sitten tarkoittaisi lisää resurssien tuhlaamista ja ympäristön pilaamista.

Taidampa tutustua tuohon sirkkaravintoon. Se on kyllä kiinnostanut jo pidemmän aikaa, mutta kun ei ole vielä päässyt maistamaan. Niiden tuottamisessa ei ainakaan tarvittaisi niin mahdottomia määriä resursseja eikä pilattaisi ympäristöä lähellekkään niin paljon kuin liharavinnon tuottamisessa.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.212053

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711032200510377_u0.shtml

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Juhani Piri

Voisimmeko me olla hyönteisravinnon edelläkäviä? Ostaisimme lihatuotteet muualta ja veisimme hyönteisravintoa muualle. Panostettaisiin laatuun ja turvallisuuteen. Lihakarjan kasvattajat nopeasti modifioimaan tuotantotilat sopivaksi ja homma rullaamaan.

Toni Rintala

Jokainen myyjä myy parasta. Suomalainen liha on varmasti parhaimmasta päästä. Navetan tuoksua ei kyllä lihassa voi olla, kun lihat leikataan ihan muualla kuin navetassa ja lausunnon antaja ei varmaan edes tiedä miltä navetta tuoksuu ;)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Firman tuntien, lausunnon antaja tietää taatusti miltä navetta tuoksuu. Olisikohan ollut jostakin syystä piruuntuneella päällä tuota lausuntoa antaessaan.

Toni Rintala

En tiedä kumpaa piruutta oli enemmän. Minulla vastauksessani vai alkuperäisen lausunnon antaneella omassaan..

Juhani Piri

#3

Minustakin tuntuu että tj on ihminen ja ihmisyyteen kuuluu välillä vähän huonotkin päivät. Näitä juttuja voi porukassa kauhistella, mutta ei se poista inhimillisyyttä edes tj:ltä. Jokaisella, ihan jokaisella on elämässä huonoja päiviä. Toki ei niitä tarvitsisi muihin purkaa, mutta sekin on inhimillistä. Kyllä vastauksista jo pitäis huomata että ehkä parempi antaa tilaa tänään kun tökkiä lisää.

Mutta tällaisestahan saa hyvää mediamatskua kun tökkii vähäsen ja tekee jutun. Oli muuten mielenkiintoista kommentointia tuolla maaseudun tulevaisuuden kommentointiketjussa. Hieman nauratti niitä lukiessa, kun ihmiset kauhistelee asioita (kuten tapana on).

P.s. Kannattaa lukea myös IL:n kommentointiketju.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sami on tullut isänsä replikointiin ja eihän suoruus ole pahasta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #23

"... ja eihän suoruus ole pahasta".

Voi se nykysuomessa joskus olla vaikkapa silloin, kun iltapäivälehden otsikkonikkari vääntää yksinkertaisen suoruuden änkyräksi äkkivääryydeksi.

Juhani Piri

Tulee ihan mieleen kalapuoli johon olen tutustunut huomattavasti enemmän. Suomalaista kalaa kehutaan maasta taivaaseen esim lohta, silakkaa ja suuria sisävesien petokaloja ja vaikka ei niitä myrkkypitoisuuksien vuoksi saisi edes syöttää kansalaisille. Mutta kun on aikoinaan sovittu (eu:ssa) että suomen kansalle näitä voi syöttää niin niitä myydään surutta ja lobbarjärjestöt kehuu maasta taivaisiin ja kotimaisuus on siellä kärjessä. Ruotsinkin lohet taidetaan kuskata tänne koska ruotsissa on ollut VALTION järjestämä kamppania yleisissä paikoissa (juna-asemat, linja-autoasemat, tv jne) miksi tiettyjä kaloja ei kannata syödä. Suomessa on EU:lle väitetty että kansalaisia on tiedotettu koska tieto löytyy eviran sivuilta jos sinne osaa mennä.

Jos yhtään nohevana kurkkaa thl:n sivuille dioksiinista, pcb-yhdisteistä ja elohopeasta niin niskavillat nousee pystyyn.

Kyllä minä uskon että suomalainen liha terveydeltään (lääkityksen yms puolesta) on sieltä turvallisimmasta päästä, mutta ei se kyllä varmaan laadukkainta ole.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...mutta ei se kyllä varmaan laadukkainta ole".
Miten määrittelet laadun ?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Heitin juuri broirelin, marinaadessa uitetut koivet metsän eläimille, tähän huusholliin niitä ei enää koskaan osteta. Suomessa vanhaa lehmää myydään härkänä, voiko suurempaa huijausta enää olla.

Toni Rintala

Missä näin trolliseni?
Etelä-Euroopassa myydään koiraa kananlihana ja Itä-Euroopassa rottaa. Onko se sitten parempi? ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Söin koiranlihaa asuessani Vietnamissa ja Kiinassa. Kukaan ei voi ostaa koiranlihaa kananlihana, ne ovat jo väriltään ja rakenteeltaan niin täysin erilaisia.

Suomalaiset elintarvikkeet eivät ole laadukkaita, varsinkaan liha.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Ylämaankarjan ja poronlihasta en löydä moittimista ja nyt lähden hirvikeitolle peijaisiin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä mausta muuta kun navetaale se ei haise tai maistu,... Mutta jostain syystä luotan enemmän Suomalaiseen lihaan kun ulkomaalaiseen... Miten on kasvatettu ynm.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kyllä meidät on jo 60-luvulta lähtien marinoitu tähän "vain Suomessa on puhdasta, ja maailman parasta" -lässytykseen. Ihmetyttää, että jotkut vieläkin uskovat siihen propagandaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onkohan Karelian Lihajalosteen asiat aivan kunnossa, kun tuolle tielle pitää lähteä. Ei suomalainen liha ole vetistä eikä haise navetalle. Siinä ei ole antibiootteja ei kasvatushormoneja eikä salmonellaa. Rehut ovat puhtaita luonnosta saatuja ja monet tuottajat kieltäytyvät geenimuunnellustaista rehuista. Tuontilihasta ei näin voida aina sanoa. Laajat skandaalit ovat tuttuja ulkomailta. Laatu voi vaihdella sekä kotimaassa että ulkomaila. Pääsääntöisesti kotimainen liha on hyvälaatuista.

Ei siitä ole kovin kauan aikaa, kun kohistiin kasvatetuista etanoista ruoaksi. Eipä noita ole paljon näkynyt. Ei meillä vielä niin tiukalla ole, että sirkkoja ja torakoita ryhdyttäisi laajemmin käyttämän elintarvikkeina. Ainahan kokeilla voi ja pitääkin.

Juhani Piri

Muistelen että ihan vasta vapautettiin hyönteisravinto elintarvikkeeksi. Aiemmin niitä myytiin huonekoristeiden nimikkeen alla. Ja joo, en ole maistanut. Haluan että suomen lainsäädäntö ja tautitutkimukset eviralta on mukana, ennen kun menen maistelemaan.

Eli kohta se kohina niistä sirkoista ja etanoista löytyy kauppojen hyllyiltä. Aion itse ainakin maistaa... Jos maistuu ihan hemmetin pahalta, niin siihempä se sitten jääkin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kai tuo voisi naudanlihan suhteen pitääkin paikkansa, koska meillä keskitytään -järkevästi- maitotalouteen.

Sianlihan suhteen meillä ei varmasti ole mitään hävettävää laadussa, pikemminkin päinvastoin. Eikä sitä ulkomaista possua meillä himoita laadun, vaan hinnan vuoksi. Vaikka jotkut "uskossa vahvat" väittävätkin ostavansa tanskalaista tehotuotettua sikaa, koska se on niin "sikahyvää"

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Mitä halvempaa sen laadukkaampaa.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Suomalainen liha on sitä ja tätä. Eli laatu vaihtelee, mutta ei suomalaisuus takaa hyvää lihan laatua, ja ei varmaan ole sille myöskään este.

anita frisk

Varmaankin suomalainen liha on laadukasta, turvallista, puhdasta jne., mutta kun siitä on huolellisesti poistettu makua antavat elementit niin lopputulos on sitten se mikä on. Ei saa olla rasvaa, ei saa olla luuta, ja jos joskus onnistuu marketista esim. palasen sianlapaa löytämään, se on varmuuden vuoksi suolattu jollain ihmeellisellä kemiallisella seoksella jonka nimeä en edes halua tietää. Kauppiaat vetoavat siihen, että ihmiset eivät halua ostaa muuta kuin ns. putsattua ja mielellään vielä valmiiksipaloiteltua lihaa. Näinköhän?

Suomessa ikävä kyllä myydään elintarvikkeita puhtaus ja ulkonäkö edellä, maku sitten vihoviimeisenä. Vanhemmat ihmiset muistavat kyllä miltä minkäkin pitäisi maistua, ja ulkomailla useinkin kuulee heiltä ihastuneita huokailuja ei-niin-muotovalioiden tomaattien, luisen rasvaisen lammaspadan tai takapihalta haettujen kananmunien äärellä.

Suomessa ollaan kauhuissaan jos kylmäketju on katkennut minuutiksi. Hätätila Evirassa. Samaiset kauhistelijat voivat sitten ihan pokkana käydä esim. välimerellisessä kauppahallissa ihastelemassa kesäkuumalla katosta roikkuvia ruhoja, onpa eksoottista. Eivätkä yhtään ihmettele miksei koko kansa ole jo kuollut epähygienisiin elintarvikkeihinsa.

Toimituksen poiminnat