JPiri

Tiukka EI uudelle vesivoimalle

Kemijoki Oy:n haaveilema vesivoimahanke Sierilään luo synkkiä pilviä Rovaniemen matkailualalle.


Kuntapäättäjien silmissä kiiluu vesivoimasta tulevat veroeurot, mutta he eivät ymmärrä laisinkaan sitä työllisyyttä mitä matkailuala tuottaisi. Rovaniemen matkailusesonki on talvessa, mutta matkailusesongin laajentaminen myös kesäkausille olisi varmasti alueen taloudelle ja työllisyydelle erinomainen piristysruiske.

 

Sierilän hanke on kummitellut noin 20 vuotta Rovaniemeläisten mielessä joten mitään pysyvää matkailutoimintaa ei kukaan ole uskaltanut alueelle tuottaa. Epävarmuus siitä, milloin pato tuhoaa yritystoiminnan ja heittää ihmiset koirtistoon on todellista.

 

Koko hanke pannukakun tasaisessa Suomessa on järjettömyydessäkin silkkaa idiotismia. Samat voimayhtiöt itkee rahan puutetta kun pitäisi toimivat kalaportaat rakentaa sukupuuton partaalla keikkuville kaloille, mutta rahaa löytyy heti kun uusi vesivoimala voitaisiin rakentaa.

 

Kun Lapin ely esitti viime keväänä, että Kemijoen kalatalousvelvoitteet pitäisi päivittää nykytietoa vastaaviksi, ilmoitti Kemijoki Oy että kalateiden rakentaminen on taloudellisesti mahdotonta. Kummallisesti rahasta on AINA uupelo kun pitäisi yhteiskunta- ja ympäristövastuuta hoitaa.

 

Kauppalehden artikkelissa kalastusmatkailupalveluja tarjoava Antti Pekki kertoo lehdessä mm. seuraavaa;

Saksan haukialue Rügen työllistää kokopäiväisesti 30-40 kalastusopasta pelkästään. Tähän päälle tulevat majoitukset ja muut matkailuelinkeinoihin säteilevät vaikutukset. Minun silmissäni Kemijoen rakentamattomalla osalla on potentiaalia satakertaisesti. Olen puhunut tästä esimerkiksi safarifirmoille. Ideana tässä on alkuperäinen jokilaakso, jossa tulee kokemus napapiiristä, mikä on eksotiikkaa kalastajille. Ulkomaiset testiryhmät ovat sanoneet, että pitäkää huoli Suomessa tällaisista alueista."


Matkailibisneksellä olisi merkittävästi suurempi työllisyysvaikutus kun vesivoimalaitoksella jota ohjataan etänä eteläisestä suomesta. Matkailubisnes toisi myös sitä ulkomaalaista rahaa kuten Pekkikin toteaa haastattelussa. Pekki on näyttänyt kunnan päättäjille Kemijoen matkailumahdollisuuksia mutta kunta päättäjät eivät ymmärrä mahdollisuuksia;

He eivät ymmärrä, sillä ainoa näkökulma on, että kunta saa 1,2 miljoonaa veroeuroa Kemijoki Oy:ltä vuodessa. Olen heille sanonut, että kumpaa kannattaa ajatella veroja vai ylipäätään tuloja. Minä antaisin sellaiselle johtajalle potkut, joka puhuisi vain saavutettavista veroista. Matkailun kautta saatava tulo olisi ulkomaanvaluuttaa."


KHO teki erittäin radikaalin munauksen kun myönsi vanhentuneilla Yva hakemuksilla luvat Sierilän vesivoiman rakentamiseen. Sierilän ympäristövaikutusten arvioinnista on kulunut yli 20 vuotta ja siinä ajassa paljon on vettä virrannut Kemijoessa.


Kuinka moraalittomia kuntapäättäjät ja vesivoimayhtiöiden johtajat voivatkaan olla. Siinäpäs lienee optioiden ja osinkojen arvoinen kysymys.


Kauppalehden juttu asiasta:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/WpMWS4vz


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Tässä pellehyppysähkömme ( l. tuulisähkö) tuotanto viime kuulta.

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja...
Min. 10MW, Max. 1338MW

Sähköverkon toiminnan alkeet ymmärtävä tajuaa, että tuo häirikkösähkö vaatii rinnalleen jatkuvasti saatavilla olevaa säätötehoa.

Vesivoima on yksi parhaimmista säätövoimistamme.

Mitä enemmän me järjettömyydessämme asennamme tuulisähköä, sitä enemmän me tarvitsemme vesivoimaa sen rinnalle.

Juhani Piri

Säätövesivoiman voi ostaa vaikka hieman erillaisten korkeuserojen omaavasta ruotsista tai tehdä pumppuvoimaloilla tai kaasuturbiineilla tai biopolttoaineella.

Odotan kieli pitkällä nopeasti säädettäviä sulasuolareaktoreita jolloin voitaisiin päästä vaikka kaikesta vesivoimasta ja kivihiili/turve/puunpolttokattiloista eroon halutessaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuulivoiman tukemista on perusteltu nimenomaan sillä, että vähennetään tuontiriippuvuutta ja päästään eroon fossiilisista. Tällöin ruotsalainen vesivoima ja kaasuturbiinit ovat poissa kuvioista. Biopolttoaine taas tarkoittaa metsiemme hiilinielujen tuhoamista.

Ei, kyllä vesivoimatuotannon voimakas lisärakentaminen Suomessa on välttämätöntä, jotta voimme tehdä oman osamme ilmastonmuutoksen torjumisessa tuulivoimaa lisäämällä.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #5

En minäkään ole tuulivoiman puolella mutta en sentäs ole niin hölmö että lisää vesivoimaa tänne halajaisin.

Juhani Piri

Siinäpä vähän listaa missä vesivoima näyttelee kohtuu suurta osaa.

http://kalahavainnot.fi/kalalajitieto/suomen-uhana...

Uhanalaisiksi kaloiksi on luokiteltu 12 ja silmälläpidettäviksi 6.

Äärimmäisen- tai erittäinuhanalaisen luokituksen alla on 7 kalalajia ja jos oikein tarkasti katsoo lähes jokainen näistä ovat vaelluskaloja.

Juhani Piri

Vesivoimayhtiöillä kovat piipussa Kemijoella – eivät halua rakentaa kalateitä, syynä ”merkittävät kustannukset”

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005417326.html?r...

Toimituksen poiminnat