JPiri

Merimetsokannan kasvu ei vaikuta kalakantoihin Itämerellä

Suomalaisen tutkimusryhmä on tullut siihen lopputulokseen, ettei merimetsokannan kasvu vaikuta ahvenen- tai kuhasaaliiden vaihteluun. Merkittävää yhteyttä ei ole löytynyt sen enempää vuosittaisessa kuin pidemmänkään aikavälin vaihtelussa.

 

Tutkimuksessa analysoitiin ahven- ja kuhasaaliita vuosina 2004–2014. Tänä aikana Suomen rannikon merimetsokanta kasvoi alle 5 000 parista 20 000 pariin.

 

Tulosten mukaan pyyntiponnistukseen suhteutettu ahvensaalis kasvoi kymmenessä näyteruudussa samaan aikaan merimetsokannan kanssa. Muissa ruuduissa saalis pysyi ennallaan. Kuhasaalis puolestaan kasvoi viidellä ja laski vain yhdellä alueella.


 

Saalismäärissä oli suuria, vuosittaisia vaihteluja. Tutkijoiden mukaan ne eivät selity merimetsomäärässä tai veden lämpötilassa tapahtuneilla muutoksilla. Ainoastaan kuhasaaliiden heikkeneminen pohjoiseen mentäessä johtuu aineiston perusteella viileämmästä vedestä.


 

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Fisheries research -julkaisussa. Mukana oli maamme eturivin tutkijoita. Kirjoittajina ovat akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, erikoistutkija Outi Heikinheimo Luonnonvarakeskuksesta, kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen Helsingin yliopistosta sekä tutkija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta.


 

Ammattikalastajien ainainen itkuvirsi merimetsojen aiheuttamista haitoista kalastukselle saa toivottavasti nyt viimein pisteen. Tätä samaa itkuvirttä on viritelty eduskunnan suuntaan vuodesta toiseen. Samallaista itkuvirttä tapahtuu hylkeiden ja norppien osalta. Halutaan vaan löytää jokin näennäinen syy lahdata näitä kyseisiä eläimiä, kun uskotaan vakaasti kuvittellinen aiheutettu haitta.

 

Lähde:

http://ls24.fi/uutiset/tutkimus-merimetsokannan-kasvu-ei-vahenna-ahvensa...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaloista en tiedä. Sen tiedän, että lisääntyessään merimetso olosteellaan tuhoaa muuta luontoa.
Jo 90-luvulla oli merimetsot tuhonneet ulkosaaristoa, tappaen tiukasti sakonuhalla suojellut kasvitkin ulosteillaan.

Juhani Piri

Tiedän kyllä muita haittoja mitä esim merimetsot aiheuttavat, mutta minua henkilökohtaisesti ärsyttää suunnattomasti keksityt tekosyyt että löydetään omille teoille jokin oikeutus. Ammattikalastajat ovat rääpineet todella paljon suuta tästä asiasta, jokohan tämän asian toitottamiselle tulee stoppi. Epäilen suuresti, koska siellä keksitään taas lisää henkimailman juttuja.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Ulkosaariston luodot missä nämä pesii, ovat pääosin kalliota. Nyt Jarppa ammut lonkalta, ei osu. Että ihan sakon uhalla suojellut kasvit. Nyt merimetsoviha on vaan paskan varassa, onnea matkaan.

Eero Mattila

Mikä tutkimus tämä oli? Missä oli verrokkiruudut, joilla voitaisiin nähdä merimetsojen vaikutus... esittämäsi perusteella tällaisesta tutkimuksesta on ollut hyötyä ainoastaan tutkijoille.
- Tätä ei oikeastaan voi tutkimukseksi kutsua, se on lausunto tai arvio, josta suomalaiset ympäristötutkijat ovat erityisen kuuluisia. Hyvää lausuntovirkaa ei kannata pilata tutkimuksella.
- Mitä luulet, miten merimetsokannan vaihtelu on vaikuttanut liito-oravien esiintymiseen? Tämän tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että merimetsokannan kasvu eivaikuta liito-oravakantaan...

Juhani Piri

Eihän referoimani asia ollut tutkimuspaperista lähtöisin vaan uutisesta joka referoi tutkimusta.

Tutkimus on tehty kuitenkin aikavälillä 2004-2014 joten kyseessä ei ole mikään pintaraapaisu.

Esitän vastakysymyksen, mitä luulet miten merimetsokanta vaikuttaa suomalaiseen heteromieheen kun se muutaman olusen ottaa ja merimetso paskoo uusille näppäskengille. Suomalainen heteromies kuolee luultavasti sukupuuttoon.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Tutkimus on julkaistu Fisheries research-lehdessä. Se on tiedelehti, joka julkaisee vertaisarvioituja tieteellisiä tutkimuksia.

Toimituksen poiminnat