JPiri

Eeva-Maria Maijala (kesk) – Suomalaisten kintuille kuseskelua.

Olen ennenkin kritisoinut Maijalaa hänen suhtautumisesta kalastusrajoituksiin. Kappasta kummaa, kyllä se järjellinen ajattelu ei Maijalallat onnistu, ei sitten millään.

 

Kuuntelin Radio Suomi Rovaniemi ”Täällä eduskunta – Eeva-Maria Maijala” pätkän. Kyllä hirvitti, kun tiedostaa että tällaisia ihmisiä meillä siellä eduskunnassa on Maijalan lisäksi useampiakin.

Ymmärrän kyllä hyvin että paikallisten etuja ajetaan, eikä siinä sinäänsä mitään huonoa ole, mutta kun se etujen ajaminen tahtoo olla oman maan muroihin kuseskelua kun ei ymmärrä syy ja seuraussuhteita, eikä tutkijoiden varoituksia.

Perkkaampa hieman Maijalan argumentointia.

Maijala kertoo että, johtamansa kalatalouden keskusliiton yksi iso asia on kalastuslain korjaaminen. Maijala (kalatalouden keskusliiton voimin) haluaa poistaa laista 8 verkon rajoituksen ja siirtää päätäntävallan alueelliseksi eikä ”helsingin herroille”.

 

Tässä on sellainen dilemma, että meidän kalakannat ovat erittäin surkeassa jamassa ja yksi suuri syyllinen on nimenomaan verkkokalastus. Verkkokalastus vääristää kalakantoja ja ovat äärimmäisen tehokkaita pyydyksiä joita myös ammattikalastajat käyttävät.

 

Kalastuslakiin jostain syystä keskustalaiset ja kalatalouden keskusliitto sai ujutettua niinkin suuren verkkomäärän kuin 8kpl/henkilö. Kuka EI kaupallinen kalastaja tarvitsee enemmän kuin 4 verkkoa/vesistö? Kuka tarvitsee 8 verkkoa? Jos kalastaja tarvitsee enemmän kuin 4 verkkoa niin siinä on jo kyllä kalastajan taidot kadoksissa tai kyseessä harmaan talouden pimeä kalanmyynti.

 

Verkko ei valikoi saalistaan, siellä voi olla alamittaisia kaloja, uhanalaisia kaloja tai jopa tietyissä vesistöissä uhanalaisia norppia. Ihmettelen suuresti, että millaista ahvenen tai muikun kalastusta se sellainen on kun MUIKKU tai AHVEN verkoista ei pääse 10kg hauki tai aikuinen norppa pakenemaan rikkomalla pyydystä. En ole ikinä törmännyt 10kg ahveneen tai muikkuun, enkä tule koskaan törmäämään moisiin vonkaleisiin.

 

Maijala ajaa piemän kalan myyntiä. Ammattikalastajat eivät kovin hyvällä katso Maijalan ehdotuskia, koska ammattikalastajat maksavat sentään verot, vakuutukset yms ja tekevät kirjanpidon. Pimeän kalan myyjät eivät tee mitään edellä mainituista. Eikö suomeen pitänyt tehdä keskustan johdolla enemmän työpaikkoja, ei ajaa niitä alas epäreilulla kilpailulla.

 

Sitten toinen asia. Maijala on ihan oikeassa, että alunperin suunnitelma oli että kalastuksenhoitomaksu kerätään kaikilta yli 18 vuotiailta, mutta lakiin ilmestyi yht'äkkiä pykälä jossa kalastuksenhoitomaksu onkin 18-65v.

 

Olen Maijalan kans samaa mieltä siitä, että kaikki yli 18 vuotiaiden on maksettava kalastuksenhoitomaksu jos kalastaa muuten kuin ongella ja pilkillä. Meillä vaan on hurjan paljon eri näkemykset siitä mihin rahat käytetään. Enkä minä tienaa kalastuksenhoitomaksuista penniäkään, toisin kuin Maijala.

Maijalan johtama kalatalouden keskusliitto saa todella ison osan kalastuksenhoitomaksuista. Ja kuten argumentoinnista käy ilmi Maijala haluaisi suunnata rahat kalojen istutukseen.
Vänkä ikiliikkuja, verkotetaan ensin kalat pois ja sitten istutetaan sitä lisää että voidaan verkottaa kalat pois.

Mielestäni tuollaisten pyyntiin tarkoitettujen kalojen istuttaminen on aikamoista rahan tuhlausta, kun pitäisi pyrkiä siihen, että kala lisääntyy ja voi hyvin itsenäisesti ja vesistöt ovat hyvässä ekologisessa kunnossa koko biodiversiteetiltään. Jos emme takaa kaloille tätä normaalia elinkiertoa, niin kalavesienhoito on ikuinen rahastusautomaatti jossa myös kalatalouden keskusliiton pullan puputtajien vyötärölle kerääntyy kiloja ja lompakkoon rahaa uskomattoman typeristä päätöksistä.

 

Kalavesien HOITO on sitä, että tehdään kaikki tarvittavat teot aina kalastusrajoituksista vesistön kunnostuksiin ja kalavesien sinne geneettisesti kuuluvien kalojen pienpoikasistutuksiin. Kohdistetaan kalastus muihinkin lajeihin kuin pelkästään petokaloihin. Nykyinen kalastus kohdistuu lähes yksin omaan petokaloihin jotka pitävät vesistöjen särkikalakantoja muuten kurissa.

 

Sivuhuomautuksena kalatalouden keskusliitto toimii muuten kalan istutusten parissakin.

Kalatalouden keskusliitto on ollut vuosikymmeniä jarrumiehenä kestävälle kalastuselinkeinolle, kalastusmatkailulle ja kalakannoille. Maijala näyttää jatkavan perinnettä kuten edeltäjänsäkkin. Ja valtio vielä maksaa heille tästä toiminnasta sievoisen siivun kalastuksenhoito maksuista.

 

Maijala äänessä:

http://areena.yle.fi/1-3857931

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juhani Piri

Kun tässä on ollut perustuslaki esillä niin kovasti, niin laitetaampa Maijalalle pykälä perustuslaista joka siis menee kaiken muun lain edelle.

29 §

Kansanedustajan riippumattomuus

Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...

Nyt ei Maijalalla mene oikeus eikä totuus yksiin.

Juhani Piri

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Teuvo Niva käy kalanviljelijä Mika Kotajärven kanssa avannolla Inarin Ukonjärvellä ja kertoo, mikä mättää suomalaisessa kalastuksessa. Nivan silmin uhanalaisten lajien ongelmat kiteytyvät yhteen asiaan: verkko.

https://www.youtube.com/watch?v=Lago7vl4JGU

Toimituksen poiminnat