JPiri

Miksi euroopassa on isommat kaukalot jääkiekossa

Jokaisen eurooppalaisen kiekkoilijan unelma olisi päästä pelaamaan nhl jäille mailman parhaimpien kiekkoilioiden kanssa taalakaukaloihin. Jokainen pelaaja haluaa olla joukkueensa ratkaisija ja avainpelaaja joka ”kutsutaan” apuun kun hätä on suurin.

 

Ihmettelen suuresti, miksi suomessa ei siirrytä nhl:ssä käytettyyn kiekkokaukalon kokoon joka on kapeampi. Tilanteet tulevat huomattavasti nopeammin ja ns. hitaat lähdöt ovat huomattavasti harvinaisempia. Olisi pienen maan etu totuttaa pelaajat jo junioreista asti pieneen kaukaloon ja nopeisiin päätöksiin.

 

Saattaisimme saada mailmalle paljon enemmän parempia, nopeampia maalintekijöitä kuin nykyisin. Liiga on täynnä hitaita lähtöjä ja keskialueen träppejä. Iso kaukalo mahdollistaa pidemmälle menevät suunnittelut pelaajan päässä syöttöjen ja kuvioiden suhteen. Tämä taas ei palvele pelaajia jotka suuntaavat nhl jäille. Laidat tulee nopeasti vastaan ja tila loppuu kesken. Pienemmästä kaukalosta on helpompi hypätä isoon kaukaloon, kun on äärettömästi tilaa ja sama taito käytettävissä.

 

Ehdotankin että suomessa pikaisesti muutetaan kaukalot vastaamaan pohjois-amerikkalaisia kaukaloita ja annetaan kiekkoilijoille työkalut ja valmius nhl jäille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Puheenvuoro on Suomen johtava yhteiskunnallinen verkkokeskusteluareena ja sellaisena sen haluaisin jatkossakin pysyvän.

Mielestäni jääkiekkokaukaloiden kokoeroista sopisi keskustella pikemminkin Vapaavuorossa!

Juhani Piri

Olet oikeassa että puheenvuoro on Suomen johtavin yhteiskunnallinen keskusteluareena. Täällä keskustellaan yhteiskunnallisista asioista. Monikaan asia ei täällä itseäni kamalasti kiinnosta, mutta luen kyllä kirjoitettuja asioita. Mitä enemmän itseänsä eri ajatusmailmoilla rikastaa, niin sen parempi. Jääkiekko ei kuitenkaan suomessa ole ihan marginaalilaji vaan aika hemmetin moni sitä seuraa. Ihan liigatasolta khl:n kautta nhl:n.

Suomalaiset pelaajat kiinnostaa moniakin ja suomen menestys kansainvälisillä jäillä. Miksi siis ei pistettäisi pykälää paremmaksi menestymismahdollisuutemme.

Vapaavuoro on ihan alustana kiva, mutta jääkiekko ei mielestäni sinne kuulu. Olethan itsekkin tänne kirjoittanut jalkapallosta joka ei taas minua kiinnosta palaneen puupennin puolikkaan vertaa.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Jos oikein tarkkaan luet, kritisoin kesäkuussa jalkapallon EM-kisojen aikaan Yleisradion (Yle) urheilulähetysten tasoa ja vertasin sitä eurooppalaiseen julkisrahoitteeseen televisiotoimintaan. Fokus ei ollut pallopelissä itsessään, kuten avauksessasi.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #6

Kun oikein tarkasti luet kirjoittamaasi puheenvuoroa ja tässä nyt minua kannustat lukemaan sen tarkasti, niin kyllä se kuuluisi vapaavuoroon.

Hieno asia puheenvuorossa on se, että tämä ei ole laji tai politiikkasidonnainen. Kaikilla saa olla omat mielipiteet ja näkemykset.

Otat kantaa johonkin niinkin turhanpäiväiseen asiaan kuin selostukseen joka ei miellytä omaa korvaa, kun siellä kentällä tapahtuu se itse toiminta joissa pelaajat on täysillä mukana. Itse otan kantaa suomen jääkiekon puolesta ja tulevaisuuteen sillä saralla. Ei minua kiinnosta kuka selostaa ja mitä, itse näen mitä kentällä tapahtuu.

Oli kyse potkupallosta tai jääkiekosta, niin pelaajat kyllä varmasti tekevät kaikkensa. Jos asiantuntijaraatiin on valittu väärät kaverit tai väärältä kuulostava selostaja niin ei se kyllä pelin tulosta millään muuta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

En kannata kaukaloiden pienentämistä. NHL-kiekkoa on typerä katsoa kun ei ole tilaa missä pelata. Se on semmoista säheltämistä. Eurooppalaisia kaukaloitakin voitaisiin mielestäni suurentaa samoin kuin maalejakin. Pelistä tulisi paljon näyttävämpää. Maalejakin voisi tehdä hienojen syöttö kuvioiden päätteeksi eikä vain pimittämällä maalivahdin näkyvyys tai reboundeista.

Juhani Piri

Tässä on pieni pointti. Mutta se vaatisi nhl kaukaloiden suurentamista. Nykyiset kaukalot on euroopassa ihan riittävän suuria. Jos tietokone päässä ei raksuta tarpeeksi nopeasti euroopan kaukaloihin, niin on väärässä lajissa.

Pointti on se, että kun pelaajat haluavat sinne änäriin pelaamaan, niin miksi kummassa jarrutetaan sitä kehitystä suuremmilla kaukaloilla. Siellä kun tulee eteen tilanne, missä tarvii olla silmät selässäkin.

Kyllä siellä änärissäkin tulee hemmetin hienoja maaleja kuvioiden päätteeksi mutta onhan siellä vauhti himpun verran kovempaa kuin eurokaukaloissa. tilanteita tulee koko ajan. Täällä maalintakana mietitään että kenelle syötetään ja vastustaja kokoaa jo keskialueen träpin kasaan ja sit ollaanki tilanteessa että peli on hidasta ja vastustaja käy maalin takana miettimässä kelle syötetään.

Tehdään karhunpalvelus pienenä maana pelaajillemme kun ei heti panosteta änärikaukaloihin. Änärissä kaukalonkoko ei varmasti muutu, meillä siihen vois olla mahis. Jos haluaa isoa kenttää katsoa, niin jääpallo on yks laji.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suuret kaukalot on tarkoitettu perinteiselle eurooppalaiselle taitokiekolle, rapakon länsipuoliset taas vauhtikiekolle. Makuasia mistä pitää, itse arvostan enemmän suuria kaukaloita jotka mahdollistavat monimutkaisemmat ja taidokkaammat kuviot.

Juhani Piri

Älä nyt käsitä väärin. Kyllä minäkin eurooppalaisesta kiekosta pidän. liiga, khl, shl jne... Ainoa että tehdään pienenä maana karhunpalvelus monelle taitavalle kaverille kun totutetaan isoon kaukaloon kun he haluavat änäriin pieneen kaukaloon.

Vaihtoehdot on vähissä. Joko muutetaan änärikaukalot vastaamaan euroopan kaukaloita tai euroopan (edes suomen) kaukalot vastaamaan änärin kaukaloita. Änäri ei koskaan tule muuttamaan kaukaloiden kokoa joten ainoa järkevä ratkaisu olis suomessa muuttaa niitä. Onhan pienemmästä kaukalosta helpompi hypätä isompaa kaukaloon kun että isosta pieneen....

Meillä on väkiluku aika pieni verrattuna muihin kiekon suurvaltoihin, että ei olis edes yhtään huono idea. Ihan junnujenkin takia, kun sinne änäriin ne halajaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Osittain meillä onkin siirrytty pienempiin kaukaloihin ja se on vähintäänkin iso osasyy sille miksi en enää pahemmin seuraa kiekkoa. No onhan niitä syitä muitakin.
60-luvun lopulta tuota tuli kuitenkin seurattua ja aikanaan pelasin itsekin puulaakisarjaa.

Kävi vähän samoin kuin formula-urani kanssa. Häkkinen lopetti lopullisesti ajamisen, minä katsomisen.

Kehitys voi tosiaan viedä siihen että meillekin saadaan pienemmät kaukalot. Toinen vaihtoehto olisi nostaa eurooppalaisen kiekon arvostusta jolloin änäri ei enää olisi mikään automaattinen Mekka. KHL on oligarkkimiesten illuusio.

Kiekko on kuitenkin peli joka kehittyy jatkossakin. Suunnan sitten aikanaan näemme. Kävipä niin tai näin niin innokkaat kannattajat seuraavat perässä, ja aina on niitä jotka lyövät hanskat tiskiin.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #10

Valitettava houkutin on raha.. Ei eurooppalaiset joukkueet tarjoa niin rahakkaita sopimuksia kuin nhl. Jos joku hullu viitsii rahoitaa koko eurooppaliigaa biljardeilla että nostetaan pelaajien palkat sfääreihin, niin jo alkaa liiga kiinnostamaan. Kaikessa on kyse rahasta (valitettavasti). Tosin suomiliigan katsomoihin mahtuu jotain 6000 ihmistä kun änäri katsomoissa voi hurrata 70 000 ihmistä. Niin kauan kun raha ratkaisee, niin miksi ihmeessä tulevaisuuden lupauksiamme kiusaamme isoilla kaukaloilla?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #11

Oli aika jolloin raha ei ollut ainoa kannustin. Nyt on ehkä toisin.
Maailmanmenolle en tosiaan mitään voi muuta kuin ottaa osaa tai olla ottamatta, mahdollisuuksien mukaan.
Se on mielestäni ikävä kehityssuunta lajin harrastajien kannalta jos taitokiekon vastakohdaksi nähdään rahakiekko. Harrastajista kun vain promillen murto-osa pääsee kultatuoliin. Ei ne ulkopuolelle jäävätkään vailla intoa ja osaamista ole.

Toivottavasti samaa kehitystä ei nähdä jalkapallossa.

Nimim innokas divarifutiksen ja satunnaisesti myös -kiekon katsoja. Mestarien liigaa unohtamatta.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #12

Hienoja sanoja toveri viljelee, totuus on kuitenkin se, että raha ratkaisee. Nytkin kiekko junnuilta maksaa maltaita, ei siihen yllä kuin ne joilla on takataskussa euroja. Kun suomijannut kaukalossa häärii, niin änäripomot rahoja taskuihinsa käärii.

Totuus on kamala ja ilkeä, miten voisimme katsomosta kannattajat kitkeä?

Futiksesta en viitsi mitään sanoa, koska se olisi pelkästään lajille negatiivista pers....

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ehdotan kompromissia. Pienennetään kaukaloita ja vähennetään samalla pelaajien määrää. Tulee säästöjä niin materiaalikustannuksissa kuin palkoissakin.

Juhani Piri

Pelataan 3 vs 3 pienessä kaukalossa 3 erää. Edelleen huippupelaajat ja valmentajat imee sitä rahaa.. Ei niin törkeästi kuin eduskunnassa, mutta ei kaukaa liippaa

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Onnittelut, sait laajennetuksi kiakkokeskustelun rahan kautta parlamentarismiin!

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #16

Hienoinen ero parlamentarismissa on kuitenkin urheilijoihiin verrattuna. Politikot vetää hirveää liksaa osamatta mitään, urheiliat saavat liksaa osaamisellaan. Voitaisiin politiikassa siirtyä samaan palkanmaksuun kuin urheilussa. Osaajat saavat liksansa ja harrastelijat joutuvat vilttiketjuun ilman palkkaa.

Toimituksen poiminnat