Norppien kalastelua muikkuverkoilla.

Onko muikkuverkolla tarkoitus kalastaa vain pelkästään muikkuja? Epäilen tätä suuresti, koska muikkuverkoilla saadaan välillä ihan kohtuu painoisia kaloja ja jopa 41kg painava aikuinen norppa ei pääse muikkuverkosta läpi, kuuteille se on lähes mahdoton tehtävä.

 

Olen useaan otteeseen ollut yhteydessä maa- ja metsätalousministeriöön ja ohjeistanut heitä rajoittamaan verkkokalastusta myös langanvahvuuksien ja vetolujuuksien kautta. Kun langanvahvuudet ja vetolujuudet ovat laissa määritelty oikein on vesistöissämme olevat verkkot myös silloin tarkoitettu kohde kalalajille, eikä kaiken kalan pyyntiin.

 

Haluaisimpa nähdä sen setämiehen joka naaraa 40 kg muikun ylös vesistöstä. Ei, ei pelkkä silmäkokorajoitus ole oikea tapa rajoittaa vaan täytyy puuttua muihinkin tärkeisiin pyydyksen ominaisuuksiin.

 

Muikkuverkoissa käytetään yleisesti noin 0,15mm langanvahvuutta. Vetolujuudet alkavat siis sieltä 2kg hujakoilta ylöspäin / pyytävä silmä. Jos käytetään ironsilkkiä niin vetolujuudet ovat melkoisen paljon hurjempia.

 

Eipä ole suomesta saatu 2kg:n muikkua koskaan, ei edes 1kg:n. Itseasiassa suurin muikku on 550g eikä sellaisiakaan tule edes joka 10 vuosi.

 

Olisiko siis aika harkita muikkuverkoissa langan vetolujuudeksi maksimissaan 100-400g pyytävälle silmälle. Silloin muikkuverkot olisivat tarkoitettu muikkujen ja pienempien kalojen pyyntiin.

 

Kun norppa tai jokin isompi eväkäs kietoutuisi verkkoon, niin on sillä huimasti paremmat mahdollisuudet päästä verkosta pakenemaan jos verkkoihin määritellään oikeat langanvahvuudet ja vetolujuudet. En siis syytä tavan kalastajaa, toimivat lakien ja asetusten mukaan. Syytän ministeriöiden laiskanpulskeita päättäjiä ja heidän osaamattomuuttaan/haluttomuuttaan säätää toimivia lakeja ja asetuksia.

 

Ministeriössä ei vissiin hirveästi kiinnosta hyvä ohjeistus vaan mennään aina vähän oikoteitä. Sitten ihmetellään, että mites tässä nyt taas näin kävikään. Tehokkain tapa hoitaa uhanalaisia kaloja ja nisäkkäitä, on kieltää koko verkkokalastus ilman ammattikalastus statusta olevilta ihmisiltä.

 

http://yle.fi/uutiset/saimaannorppa_kuoli_muikkuverkkoon/9130724

JPiri
Sitoutumaton

Piri.J #at# yahoo.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu