JPiri

Norppien kalastelua muikkuverkoilla.

Onko muikkuverkolla tarkoitus kalastaa vain pelkästään muikkuja? Epäilen tätä suuresti, koska muikkuverkoilla saadaan välillä ihan kohtuu painoisia kaloja ja jopa 41kg painava aikuinen norppa ei pääse muikkuverkosta läpi, kuuteille se on lähes mahdoton tehtävä.

 

Olen useaan otteeseen ollut yhteydessä maa- ja metsätalousministeriöön ja ohjeistanut heitä rajoittamaan verkkokalastusta myös langanvahvuuksien ja vetolujuuksien kautta. Kun langanvahvuudet ja vetolujuudet ovat laissa määritelty oikein on vesistöissämme olevat verkkot myös silloin tarkoitettu kohde kalalajille, eikä kaiken kalan pyyntiin.

 

Haluaisimpa nähdä sen setämiehen joka naaraa 40 kg muikun ylös vesistöstä. Ei, ei pelkkä silmäkokorajoitus ole oikea tapa rajoittaa vaan täytyy puuttua muihinkin tärkeisiin pyydyksen ominaisuuksiin.

 

Muikkuverkoissa käytetään yleisesti noin 0,15mm langanvahvuutta. Vetolujuudet alkavat siis sieltä 2kg hujakoilta ylöspäin / pyytävä silmä. Jos käytetään ironsilkkiä niin vetolujuudet ovat melkoisen paljon hurjempia.

 

Eipä ole suomesta saatu 2kg:n muikkua koskaan, ei edes 1kg:n. Itseasiassa suurin muikku on 550g eikä sellaisiakaan tule edes joka 10 vuosi.

 

Olisiko siis aika harkita muikkuverkoissa langan vetolujuudeksi maksimissaan 100-400g pyytävälle silmälle. Silloin muikkuverkot olisivat tarkoitettu muikkujen ja pienempien kalojen pyyntiin.

 

Kun norppa tai jokin isompi eväkäs kietoutuisi verkkoon, niin on sillä huimasti paremmat mahdollisuudet päästä verkosta pakenemaan jos verkkoihin määritellään oikeat langanvahvuudet ja vetolujuudet. En siis syytä tavan kalastajaa, toimivat lakien ja asetusten mukaan. Syytän ministeriöiden laiskanpulskeita päättäjiä ja heidän osaamattomuuttaan/haluttomuuttaan säätää toimivia lakeja ja asetuksia.

 

Ministeriössä ei vissiin hirveästi kiinnosta hyvä ohjeistus vaan mennään aina vähän oikoteitä. Sitten ihmetellään, että mites tässä nyt taas näin kävikään. Tehokkain tapa hoitaa uhanalaisia kaloja ja nisäkkäitä, on kieltää koko verkkokalastus ilman ammattikalastus statusta olevilta ihmisiltä.

 

http://yle.fi/uutiset/saimaannorppa_kuoli_muikkuverkkoon/9130724

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Joopa joo. Muistan tapauksen ajoilta jolloin piisamin tappaminen oli metsästysrikos, saattaa se olla vieläkin.
Tapahtui kuitenkin 60-luvulla että erään naapurinisännän katiskaan meni ahventen perässä vähän väliä piisami ja sitten hukkui sinne kun ei pääsyt pois. Poliisit siihen aikaan olivat herkillä pontikankeiton kanssa ja kävivät tämänkin miehen venepaikoilla pontikan takia mutta löysivätkin piisaminraatoja lepikosta. Isäntä sai sakot salametsästyksestä eikä puhe auttanut. Niimpä katiskaan laitettiin kyltti " Ei piisamia varten" ja sen jälkeen virkavalta ei enää hätyytellyt piisaminraatojen takia. Oli sitä pyrokratiaa ennenkin.
Oiskohan muikkuverkotkin merkittävä oikealla tavalla ?

Juhani Piri

Kyllä piisamin metsästys on sallittua tiettyjen aikaraamien puitteissa vaikka vieraslaji onkin. Ei tainnut naapurin isäntää piisamit katiskassa haitata, vaikka tuskallinen kuolema hukkumiskuolema eläimelle varmasti on ollutkin. Lienee nielurajoitun ollut paikoillaan ko naapurin katiskassa.

Saanee nyt kuitenkin huomauttaa ettemme elä 1960 lukua vaan 2010 ajat ja tietotaito ovat muuttuneet noista ajoista.

Lainmukaisen merkintätavan lisäksi, olisi syytä säätää muikkuverkkoihin oikeanlaiset säädökset. Ei ole tarkoituksenmukaista että muikun kaltaista sinttiä pyydetään liian järeillä langanvahvuuksilla koska käy juurinkin näin. Tämä johtaa siihen että ne verkot kielletään (vaikka se olisi minun mielestä ihan ok).

Jos verkot tekevät liian paljon tuhoa eläimille ja kaloille, niin on aika absurdia, ettei tähän ongelmaan puututa ministeriöstä. Absurdia on myös se, että tyhmä ihmisotus viisveisaa oman pyyntinsä haitallisuudesta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Lienee nielurajoitun ollut paikoillaan ko naapurin katiskassa."
Ei varmaan ollu kukaan silloin mistään rajoittimista kuullutkaan. Tuommosesta katiskan nielua koskevasta en ole kuullut vieläkään. Katiskat tehtiin käsin puusta ja katiskaverkosta mutta jostain syystä kaloja ja rapuja oli siihen aikaa pikkujärvissä paljon. Nykyisin on kaikenlainen ratajoittaminen lisääntynyt ja kalat hävinneet, mahtannekko olla näillä jotain yhteistä.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #4

"Ei varmaan ollu kukaan silloin mistään rajoittimista kuullutkaan." <-- tässäpä se ongelma piileekin. Kalamiehellä pitäisi ymmärtää että pyydykseen täytyy tehdä jotain muutoksia jos sieltä löytyy kalojen lisäksi muita raatoja. Se vaan tahtoo olla niin että kohautetaan olkapäitä ja jatketaan samaan vanhaan malliin kun kukaan ei tuo nenän eteen valmista vastausta/menetelmää. Eikö ole vähän hölmöläisen hommaa.

Sitten tuohon rapu, kala ja rajoitus asiaan. Etkai ihan tosissasi kysy tuota?

Ihmisen pitäisi luonnostaan olla niin utelias, että ottaa asioista selvää jos jokin kummastuttaa. Siinäpä on sinulle muutamaksi kk puurettavaa kun etsit tiedot syy ja seuraussuhteista. Minulla noista kyllä on melkoisen suuri haju (koska olen itse tiedot etsinyt vuosien varrella). Vinkkinä voin sanoa, että ei johdu rajoituksista vaan niiden puutteesta, vieraslajien yltiöpäisistä istutuksista, taudeista, maa- ja metsätaloudesta, turvetuotannosta (eli rehevöitymisestä) ja teollistumisesta ilman kunnollisia päästörajoituksia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #5

"Siinäpä on sinulle muutamaksi kk puurettavaa kun etsit tiedot syy ja seuraussuhteista."
Arvasin että sinulla on asiasta suuri tietämys siksi kysyin mutta en toki uskonutkaan että haluat vastata. Siinäpä se on ,toiset haluaa puhua ja syytellä ,toiset tekevät ja ovat enempi hiljaa .
Vilikasin uteliaisuuttani tuota sinun rohviiliasi ja aloitusten perusteella sinut voi kyllä noihin ryhmiin hyvin sijoittaa ilman kuukausien puurtamista.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #6

"Vinkkinä voin sanoa, että ei johdu rajoituksista vaan niiden puutteesta, vieraslajien yltiöpäisistä istutuksista, taudeista, maa- ja metsätaloudesta, turvetuotannosta (eli rehevöitymisestä) ja teollistumisesta ilman kunnollisia päästörajoituksia."

Eikö tuossa ole jo aika vahvat vinkit tiedonhakuun?

Olen näistä asioista niin useaan otteeseen eri ihmisten kanssa keskustellut (jakanut tietoa), että alkaa mennä jo hieman halut kertoa jokaiselle erikseen samat asiat. Itse hankittu tieto sisäistyy paremmin.

Mikäli "vilkaisit" profiiliani, niin mihin ryhmiin minut voi sijoittaa? Meni hieman minulta ohi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Käynyt itseni kanssa moraalista painia siitä missä vaiheessa syksyä voisi muikkuverkkoja alkaa mökillä suht turvallisesti käyttämään. Syyskuuta olen pohtinut mahdolliseksi aloitusajankohdaksi. Näin myöhäinen aikuisen saimaannorpan verkkokuolema taitaa ratkaista pelin. Syön jatkossa Saimaalta ainoastaan nuotattuja tai troolattuja muikkuja. Tälle kesälle en vielä olekaan norppaa bongannut, enkä halua sitä ainakaan verkosta löytää.

Toimituksen poiminnat