JPiri

Inarin kunta vaatii maksutonta kalastusoikeuta paikkakuntalaisille.

Inarin kunnanhallitus on päättänyt maanantaina yksimielisesti esittää maa- ja metsätalousministeriölle, että Ylä-Lapin asukkaille annetaan vanhan käytännön mukaisesti maksuton kalastuslupa lohen ja taimenen nousualueille valtion vesialueille vuodeksi kerrallaan.


Metsähallituksen erikoissuunnittelija Pekka Keränen, vastaa ylen uutisoinnissa aivan oikein, että "Paikkakuntalaisuus ei voi olla maksuttoman kalastusoikeuden perusta".


Ymmärrän kyllä varsin hyvin, kun ikimuistoinen nautintaoikeus ilmaiseen lohen ja taimenen kalastukseen menetetään, se voi nostaa tunteita pintaan, mutta kyllä mielestäni myös paikkakuntalaisilla täytyy maksaa luvastaan.

 

Ylä-Lapin asukkaille voitaisiin järjestää helposti vaikka 100-150e kausilupa/vesistö tai vaikka 300-400e Ylä-Lapin alue valtion vesille.


Paikkakuntalaisuus ei voi olla mikään peruste ilmaiseen kalastukseen. Yleensä näillä maksuilla hoidetaan myös niitä kalavesiä, järjestetään valvonta jne. Vaatikaa maksuttomuuden sijaan kausilupia paikkakuntalaisille, niitä ei esim ulkopaikkakuntalaiset voi lunastaa.


Esimerkkinä Näätämöjoelle ulkopaikkakuntalaisena maksaisin 1vrk luvasta 20e ja 7vrk luvasta 140e.

 

http://yle.fi/uutiset/inarin_kunta_vaatii_paikallisille_maksutonta_kalastusoikeutta_vanhan_kaytannon_mukaan/8936312?origin=rss

 

http://yle.fi/uutiset/uusi_kalastuslaki_herattaa_tunteita_yla-lapissa_lohestus_on_osa_paikallista_kulttuuria/8934425

 

http://yle.fi/uutiset/yla-lapissa_jaettiin_paikallisille_vanhaan_tapaan_ilmaisia_kalastuslupia_vaikka_laki_kieltaa/8921228

 

https://verkkokauppa.eraluvat.fi/fi/kalastus/vapalupa/lappi/naatamojoki/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lapin ja monissa Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnissa kuntalaisilla on oikeus metsästää valtion mailla ilman erillistä maanomistajan lupaa - siis ilmaiseksi.

Paikkakuntalaisuus voi siis olla maksuttoman metsästysoikeuden perusta. Sillä, onko metsästettävä eläin veden ylä- vai alapuolella ei pitäisi olla merkitystä, koska jo nytkin menestyksellisesti metsästetään veden alla hiippailevia sukeltajasorsia, majavia yms.

Oikea ilmaisu siis on, että Metsähallituksen erikoissuunnittelija ei halua paikkakuntalaisuuden olevan maksuttomuuden perusta. Tämä on tietysti aivan ymmärrettävää, koska Metsähallitus saa rahaa lupamaksuista ja mikään ei ole yritykselle niin hyvä business kuin lain säätämä tuotteen ostopakko.

Juhani Piri

Metsästyksessä on aika tiukat raamit mitä saa metsästää ja milloin ja kuinka paljon. Lisäksi tarvitsee erikseen käydä kurssit että saat metsästyskortin.

Kalastuksessakin toki on rajoituksia joita onneksi jokseenkin tunnollisesti noudatetaan, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Toisaalta sinun ei tarvitse käydä kurssia että saat kalastaa, vaikka kurssi olisikin enemmän kuin paikallaan ihan kalamiesten valaisemiseksi kalojen lisääntymisestä, kalakannoista, säännöistä yms yms..

Uskoisin että tulevaisuudessa myös metsästyksestä kerätään pieni maksu alueen riistanhoidon ja valvonnan edistämiseksi. Kalastusmaksuilla rahoitetaan myös tätä kalaston hoitoa ja valvontaa.

Suomessa kukaan ei kuole jos ei pääse metsälle tai kalalle ilmaiseksi. En näe huonona tai syrjivänä asiana maksujen keräämistä niin paikallisilta kuin ulkopaikkakuntalaisiltakin.

Toimituksen poiminnat