JPiri

Pohjolan voiman harhaanjohtava tiedote – Kollajan tekoallas

PVO julkaisi 26.5.2016 internet sivuillaa tiedotteen joka koski Kollajan tekoaltaan hanketta ja koskiensuojelulakia otsikolla ”Pohjolan voima ei esitä koskiensuojelulain kumoamista”.

 

Tiedotteessa PVO kirjoittaa, ettei ole ajamassa koskiensuojelulain kumoamista eikä ole hävittämässä rakentamattomia koskia.

 

Tiedotteessa lukee mm. seuraavaa:

Pohjolan Voima esittää, että koskiensuojelulakia päivitettäisiin tiukoin kriteerein. Vesivoimaa voitaisiin lisärakentaa jo rakennetuista vesistöissä silloin, kun se on mahdollista niin, että koskien ominaispiirteet säilyvät eikä kalojen ja muiden eliöiden liikkuminen esty.

Yhtään uutta koskea ei siis oltaisi valjastamassa voimantuotantoon. Koskiensuojelulakia ei olla kumoamassa.

 

Otetaampas tarkasteluun mitä mahtaa tarkoittaa koskiensuojelulain päivittäminen siten, että vesivoimaa voitaisiin lisärakentaa jo rakennettuihin vesistöihin. Aivan, se tarkoittaa juuri sitä itseään, vesivoiman lisärakentamista. Vesivoimarakentaminen tekoaltaiden myötä lisääntyisi. Olisihan keksitty ovela kiertotie kun lakia vähän raotettaisiin.

 

Otetaan vielä tarkasteluun mitä tarkoittaa ettei kalojen tai muiden eliöiden liikkuminen esty. Se tarkoittaa että kalojen ja eliöiden lisääntyminen ja elinmahdollisuudet tuhotaan, mutta liikkuminen ei esty. Kyllähän kalat, ravut, saukot, sorsat yms ui vaikka metrin levyisessä ojassa, mutta normaali luontainen eläminen alueella on täysin mahdotonta kovan vedenkorkeuden vaihteluiden takia.

 

Esimerkiksi Kollajan allasta on PVO:n taholta kuvattu kala-aittana. Mikäs se sellainen kala-aitta oikein on jossa kalojen lisääntyminen ja eläminen on täysin mahdotonta koska veden pinnanvaihtelu on yli 9m. PVO:lla on kalojen biologia täysin hukassa.

 

Iijoen pääuoman vedenvirtauman vaihtelut 40 km matkalla olisivat sellaisia, että ne tuhoaisi suurelta osalta alueen pohjaeläimistön. Kalojen ravintotilanne muuttuisi niin radikaalisti, ettei alueella olisi enään juuri lainkaan kaloja. Nykyisinhän alue on valtavan suosittu kalastuskohde ja hanke tuhoaisi koko alueen virkistyskäytön ja siitä saatavat tulot.

 

Pohjolan voima eivätkä muutkaan lobbarit kerro, kuinka valtavia vaikutuksia hankkeella oikeasti olisi 40 km pituiselle jokialueelle Iijoen pääuomassa. Tähän lisätään vielä Aittojärven tuhoaminen läpivirtauskanavaksi ja Livojoen virtauksen kääntäminen tekoaltaaseen, puhumattakaan pohjapadoista ja kynnystämisistä.

 

Valitettavasti moni menee tähän PVO:n propagandaan ihan päättävää tahoa myöten. PVO ei tarjoa todenperäisiä vastauksia koska onhan Kollaja ollut heidän intresseissään todella pitkään. He tarjoavat vain tiedon, mikä on osatotuus ja mikä näyttää heidän kannalta hyvältä.

 

http://www.pohjolanvoima.fi/uutishuone/uutiset/835/pohjolan_voima_ei_esi...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juhani Piri

Hanna Halmeenpää on kirjoittanut niin mahtavan blogikirjoituksen aiheesta, että jaan sen tähän:

https://www.vihreat.fi/blogit/halmeenpaa-hanna/201...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eikö nykyinen suunnitelma perustu siihen, ettei tuo pääuoman virtaama juuri vaihtele? Tulvavedet ohjataan altaaseen, mutta vähintään 50 kuutiota pääuomaan. Suunnitelma on siis huomattavasti parempi kuin alkuperäinen 80 luvun suunnitelma.

Siltikin olen kahden vaiheilla Kollajan suhteen. Se on epäilemättä hyödyksi voimatalouden kannalta ja korjaa joitain "puolittaisen" rakentamisen ongelmia. Toisaalta se edellyttäisi raskasta vesistörakentamista (ei tosin onneksi yhtä rujosti kuin vaikkapa aikoinaan Oulujoella) ja onhan Pudasjärven vesistöalue UPEA. Ja tietysti luonto kärsisi.

Juhani Piri

Talviaikainen virtaus putoaa 15m3 joka on todella vähän se jos tietää yhtään millainen jokialue on kyseessä. Uoma kutistuu niin pieneksi talviaikaan, että pohjaelämistö kuolee jolloin kalojen ja lintujenkin ravinto loppuu. Lopputulemana 40km vähäkalainen jokipätkä.

Tuon kollajan verran tehoa ja enemmänkin saadaan kun uudistetaan suomen vesivoimaloiden turbiinitekniikkaa ja virtaustunneleita. Tehdään se ensin ennen kuin edes haaveillaan kollajasta tai vuotoksesta tai muistakaan rakennettujen vesien voimalakäytöstä.

Tässä asiassa ei kannata olla kahden vaiheilla. Nämä vesivoimayhtiöt ei ole todellakaan mitään kuoropoikia ja hyväntekijöitä.

Juhani Piri

Unohtui tekstissä mainita, että lohen ja taimenen smoltit lähtevät vaellukselle kevättulvan aikaan kohti itämereä. Kokevat aika järkytyksen kun suurin osa tulvavesistä ohjataisiin kollajan tekoaltaaseen jonne myös taimenen ja lohen vaelluspoikaiset humpsahtaisivat. Lohien palautushanke epäonnistuu kun smoltit eivät pääse takaisin merelle, vaan jumittavat kollajan tekoaltaassa.

Oliko tätä otettu edes huomioon kollajan altaan YVA:ssa

Toimituksen poiminnat