JPiri

Ei koskaan ikinä Kollajan tekoallasta. EK joutaisi häpeäpaaluun.

Enpäs ollut taas uskoa silmiäni kun lueskelin juttua EK:n lobbauksesta Kollajan altaan puollesta. EK haluaa purkaa koskiensuojelulain ja ovelasti vihjaa, että vesivoiman lisääminen olisi mahdollista jo rakennetuissa joissa.

 

Tässä kiteytyy koko homman ydin. Jos koskiensuojelulaki purettaisiin ja Kollaja-hanke käynnistyisi niin eivät muut energian tuottajat haluaisi jäädä näppejä nuolemaan. Kyllä hekin keksisivät rakennettuihin jokiin lisää vesivoimakapasiteettia.

 

Iijoella on menossa täyttä höyryä vaelluskalojen palauttaminen jonka Kollajan-hanke romuttaisi täysin. Itseasiassa Iijoki on hallituksen vaelluskalojen palautushankkeessa kärki kohteita. Onkin täysin irvokasta, että tästä asiasta edelleen jaksetaan lobata ja jotkut vielä siellä päättävässä asemassa on tosiaan sitä mieltä, että tarvitsemme Kollajan altaan. Kollaja-allas ei valmistuttuaan työllistäsi edes kourallista ihmisiä, kun taas hanke tuhoaisi uskomattoman suuren potin matkailualalta puhumattakaan kiinteistöjen arvonalennuksesta.

 

Mihin kummaan me Kollajan allasta oikein tarvitsemme oikeasti? Pelkästään vesivoimaloidemme tubiinikoneistojen uusiminen tuottaisi varmaan saman verran (ellei jopa enemmän) energiaa kuin Kollajan allas. Ainoa asia miksi eri tahot lobbaavat Kollaja-hanketta on saada koskiensuojelulaki purettua ja saada aikaan toinen vesivoimarakentamisen buumi suomeen.

Jos koskiensuojelulakiin aletaan puuttumaan ja Kollajaa rakentamaan, voi maan hallitus ja kaikki asiaan kytköksissä olevat olla varmoja että uusi koskisota syttyy. Tuskin kukaan sitä haluaa, mutta niin varmasti tulee käymään.

Hallitus ja EK voisi ottaa lusikan (puhelimen/tietokoneen) kauniisti käteen ja ottaa yhteyden ison rapakon taakset vaikka Terrestial energyn toimistoon (http://terrestrialenergy.com/) tai vaikka Transatomic powerin toimistoon (http://www.transatomicpower.com/) Tai tanskaan Seaborgin toimistoon (http://seaborg.co/) ja tiedustella saataisiinko me suomen maaperälle yksi laitos ennen vuotta 2030. Voisimmehan ottaa vaikka testilaitoksen suht halvalla.

 

Sulasuolareaktori on nopeasti säädettävä kuten kaasuturbiini ja paljon kätevämpi kuin vesivoimalaitos. Sellaisen voi rakentaa vaikka vanhaan hiililaitokseen jossa turbiinitekniikka on jo valmiina olemassa. Reaktoreita voi käyttää niin sähkön kuin kaukolämmöntuotantoon (vesivoimaa ei).

Ennen kuin koskisota olisi loppunut, niin tuollaiset reaktorit ovat silloin jo arkipäivää. Valitettavasti meillä lobbarit ja voimayhtiöt ovat niin typeriä, että he edelleen jatkaisivat varmasti Kollaja-hankkeen lobbaamista, vaikka noiden reaktoreiden myötä voisimme purkaa kaikki vesivoimalaitokset, hiilivoimalat, turvevoimalat jne.

 

Hienoa näissä reaktoreissa on vielä se, että ne toimisivat vanhojen ydinvoimaloidemme ydinjätteellä. Posivan onkalon kiista ei olisi enään edes kiista, koska sinne mahtuisi omat ja naapurin tavarat. Lisäksi ne säteilisivät vain muutaman sata vuotta joten varastoiminen olisi paljon paljon helpompaa.

 

Hävetkää te jotka edes kehtaatte puhua Kollajan altaan toteuttamisesta ja koskiensuojelulain purkamisesta. Olette kivikautisen ajattelun omaavia dinosauruksia.

 

http://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2016/05/23/tuuli-ja-aurinkoenergia-tarvitsevat-tuekseen-varavoimaa-kotimainen-vesivoima-hyva-vaihtoehto/

 

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/ville-niinist%C3%B6-syytt%C3%A4%C3%A4-ek-ta-urpoilusta-1.146380

 

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/ville-niinisto-raivostui-ekn-lakiehdotuksesta-urpoilua-pimeyden-voimat-liikkeella/

 

 

http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-tukee-vaelluskalakantojen-elvyttamista-pilottikohteissa

 

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/jarjesto-lohikalojen-palauttaminen-positiivista-talouspolitiikkaa/GdcnCTi6?ref=twitter:93dc

 

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/matkailuala-ei-niele-ekn-ukaasia-koskiensuojelulain-repimisesta-ristiriita-voi-tulla/SjtKD9hW?ref=ampparit:7bb9&ext=ampparit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Elu Auvinen

Käsittämätöntä! Saisivat hävetä tuota omaan pesään sontimistaan

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Tuossa se on sanottu, eli tuuli- ja aurinkoenergia tarvitsevat tuekseen varavoimaa, ja kotimainen vesivoima on hyvä vaihtoehto. Eri asia taas on tarvitaanko me täällä Suomessa yhtään sitä sattumaenergiaa mitä saadaan tuulesta ja auringosta. Nytkin sen aurinkoenergian tuotto on aika alhainen (klo 22.00), eikä se tuulikaan isommin puhise.

Juhani Piri

Tuuli ja aurinkoenergian säätö toimii kivihiilelläkin siihen asti kunnes saamme sulasuolareaktoreita. Voitaisiin käyttää sitten jatkossa vain niitä perus ja säätövoimana, siis sulasuolareaktoreita. Ei meillä ole mikään pakko vesivoimaa rakentaa juuri tällä hetkellä, eikä kyllä tulevaisuudessakaan.

En näe toki järkeä massiivista aurinko ja tuulienergiayksiköistä, mutta jos joku haluaa omaan kiinteistöön niitä asentaa omaan käyttöön, niin ihan vapaasti.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"En näe toki järkeä massiivista aurinko ja tuulienergiayksiköistä, mutta jos joku haluaa omaan kiinteistöön niitä asentaa omaan käyttöön, niin ihan vapaasti."

Toki jokainen saa tuottaa energiansa miten haluaa, vaikka sitten kuntopyörää polkemalla, mutta se tuotanto pitää tapahtua ilman yhteiskunnan avokätistä tukea.

Ja onko Suomessa oikeastaan edes mahdollisuutta tuottaa lisää sähköä vesivoimalla, siis hiukankaan isommissa määrin, eiköhän ne purot mitä meillä täällä virtaa ole melko pitkälle loppuun rakennettuja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kollajan altaalla tuhotaan joki lopullisest ja niin lienee tarkoituskin.

Toimituksen poiminnat