JPiri

Uusi kalaporrasmalli on susi jo syntyessään.

Vesivoimayhtiön saa kiinnostumaan kun kertoo, että ”minulla on kalaporrasmalli joka ei käytä juuri yhtään vettä ja se on mahottoman halpa laite”. Ely kiinnostuu samoilla fraaseilla, koska he yleensä joutuvat maksamaan voimalaitoksen ohi juoksutettavasta vedestä ja osallistumaan kalaportaan rakennuskustannuskiin.

 

Tarmo Aittaniemi on kehitellyt kalasydämmeksi kutsutun kalaporrasmallin joka jotenkin kummallisesti toimii lähes ikiliikkujan tavoin veden painovoimaa käyttäen.

Mietitäämpä hetki miksi tällainen kalaporras voi osoittautua täydelliseksi katastrofiksi ja on varmasti huonompi ratkaisu kuin luonnonmukainen ohitusuoma.

Ensinnäkin laitteessa tulee olemaan melkoinen määrä antureita, moottoreita, läppiä yms muita liikkuvia osia. Mitä liikkuville osilee tuppaa tapahtumaan ajansaatossa (ne hajoavat). Luonnonmukaisessa ohitusuomassa tai jopa siinä oikein teknisessä betonirännissä ei taida olla kuin yksi ainoa liikkuva osa ja sekin on tuloaukon veden säätelyssä.

Mitä tapahtuu kalasydämmen luukuille kun kalaa alkaa nousemaan todenteolla. Sille taitaa tulla läppävika koska kala tulee solkenaan. Entäs kun anturit lieyttyvät kiintoaineksesta tai kun putkistoon eksyy salakalastajan verkko tai oksa?

 

Mitä kala oikein tuumaa kun pääsee ilmaiskyydillä kenties satoja metrejä ylävirtaan, kun se on tottunut nousemaan vastavirtaan. Kääntyykö se virtaa kohden ja alkaa pistämään turboa päälle ja uikin takaisin kohti merta.

En muutenkaan oikein päässyt kärryille miten tuo painovoimaisesti voisi toimia ilman pumppuja ja kun pumput lisätään niin ne pirulaiset syö sähköä ja voi mennä rikki. Kyllä tuo siten toimisi että jompikumpi otto tai nousuputkesta rankataan pois ja käytetään vain sitä yhtä putkea, mutta sehän olisi sitten täysin samallainen kuin normaali betoninen ränni jatkuvalla vedensyötöllä (ainoa ero betoniseen ränniin olisi materiaali ja putkimainen malli).

 

Tätä uutta innovaatiivista kalaporrasta siis korjattaisiin, huollettaisiin, räknättäisiin ja kirottaisiin melko pian asennuksen jälkeen. Sitten ihmeteltäisiin oliko se halpa taas hyvää. Laite on täysi susi jo suunnittelupöydällä.

 

Eikä tälläkään ratkaista sitä suurinta ongelmaa. Vesivoimaloiden tuhoamat kutualueet. Niitä ei tällä järjestelmällä palauteta.
 

Uutinen:
http://www.pohjolansanomat.fi/lappi/lohi-nousee-putkessa-ohi-voimalan-padon/


Havainnekuva:

http://stream.almamedia.fi/lka/PDF/Kalasydan.pdf?_ga=1.128489420.1317885891.1444911668

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat