JPiri

Nopeasti säädettävä sulasuolareaktori sähkön ja kaukolämmön tuotannossa.

Sulasuolareaktoritekniikka on huomattavasti halvempi rakentaa ja käyttää kuin nykyinen ydinvoima, se on myös tehokkaampaa ja turvallisempaa. Sulasuolareaktoreilla voisimme polttaa nykyisten ydinvoimaloidemme ydinjätettä jolloin posivan onkalon ongelmat eivät olisi edes ongelma. Sulasuolareaktorin ydinpolttoaineen lataamisen aikana reaktoria ei tarvitse edes ajaa alas. 


Reaktoritekniikka on tunteeton nopeille tehonmuutoksille, joten se on nopeasti säädeltävissä kuten kaasuturbiini (toimii vaikka säätövoimana). Nykyinen painevesireaktoritekniikka tuottaa nopealla tehonmuutoksilla ksenonia joka absorboi neutrooneja ja voi siten mahdollisesti pysäyttää reaktorin kokonaan.


Tällaista teknologiaa olisi hyvä suosia, niin kansalaisilla kuin politikoillakin puoluekirjaan katsomatta. Millainen suomi olisikaan jos saisimme poistaa kaikki padot joistamme, purkaa hiili ja turvevoimalat. Emme tarvitsis tuulivoimaloita tai aurinkopaneleita (toki tuuli- ja aurinkopanelieita voisi käyttää omakotitalissa ja vapaa-ajanasunnoilla osana energiantuotantoa, jos niin haluaisi). Suomi olisi sulasuolareaktoreiden myötä energiantuotannoltaan täysin ympäristöystävällistä ja päästötöntä. 

 

Sulasuolareaktoritekniikka on tulossa kovaa vauhtia joten siihen olisi syytä perehtyä, varsinkin päättävällä taholla. Ydinvoiman vastustajillakin kannattaisi tutustua tähän energinatuotantomuotoon ihan tosissaan.

Suomen suunnitelmiin energiaratkaisujen osalta tulisikin lisätä säädettävä sulasuolareaktoritekniikka sähkön ja lämmöntuotannossa. Lisäksi suunnitelmiin tulisi lisätä vesi- hiili- ja turvevoimaloiden alasajo ja purkaminen. Suomen tulisi olla ensimmäisten joukossa jotka sallivat sulasuolareaktoreiden rakentamisen maaperällemme. Nyt olisi korkea aika tutkiskella lupaprosessien sudenkuoppia siltä varalta ettei päätöksentekoon mene vuosikymmeniä sitten kun kyseinen reaktoritekniikka on saatavilla.

 

https://planeetta.wordpress.com/category/sulasuolareaktori/

https://planeetta.wordpress.com/2011/02/21/sulasuolareaktori-%E2%80%93-energiaa-toriumista/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sulasuolareaktori

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Yritin lukea puutteellisella kielitaidollani tuota , http://threeconsulting.com/pdfs/TH-ornldocu.Pub364... , ja sen verran siitä ymmärsin, että kyseessä ei ole mikään aivan uusi keksintö. Eli mikä tuossa oikein mättää ettei niitä ole jo rakennettu enempää. Olenko ymmärtänyt oikein, että tuo reaktorityyppi ei tuota ydinasemateriaalia, ja kuuluu näin ollen "ei toivottujen" listalle. Ja ikuisena salaliittoteoreetikkona olen antanut itseni ymmärtää fossiilienergialähteiden omistajien istuvan kivenä kehityksen reessä, ja painoarvoltaan painavana kivenä.

Juhani Piri

Osimmoillein juurikin noin. Kevytvesireaktorin kehittäjä Alvin M. Weinberg kehitti myös tämän sulasuolareaktorin (MSR molten salt reactor) ja piti tätä mallia siviilikäytössä huomattavasti parempana vaihtoehtona.

Aikoinaan rahoitus ohjattiin sulasuolareaktorin tutkimuksista nykyiseen ydinvoimaan ja kehitystyö lopetettiin vaikka tulokset olivat hyviä ja rohkaisevia. Tekniikka ei todellakaan ole uutta, mutta siitä on jo niin kauan aikaa, että kehitystyö on unohdettu ja aika iso läjä paperia on tuhottu koskien ko teknologiaa.

Ja kyllä tästä reaktorista ei irtoa ydinasemateriaalia ja siksi aikoinaan varmaan osittain myös kehitystyöhön ohjatut varat jäädytettiin.

Jos politikot ovat niin tyhmiä, että antavat jonkin intressiryhmän jarruttaa ympäristöystävällistä kehitystä, niin olemme aika syvässä liemessä. Toisaalta mikäli katsoo politikointia, niin kyllä siellä melkoisia aaseja liuta on ja tämän voin ihan hyvällä omalla tunnolla sanoa.

Kanada, usa ja kiina ainakin kehittelevät MSR teknologiaa. Intiassa ja briteissäkin taisi kiinnostusta olla.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Mitä enemmän tuosta lukee, niin sitä hullummilta nämä uusiutuvat-, bioenergiat, ym, alkavat tuntumaan. Siis jos meillä olisi käytettävissämme miltei "ikuinen" , siis ihmisen mittakaavassa, energianlähde, siitä huolimatta tuetaan tuuli- ja aurinkovoimaa vaikka niistä ei oikeastaan koskaan voi tulla ratkaisua sähköntarpeeseen.

Täytyy perehtyä antamaasi linkkiin, tai siis siihen mihin se linkki johtaa ;-)

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #4

5min pituinen pätkä LFTR (liquid fluoride thorium reactor)

https://www.youtube.com/watch?v=sJHbeZFQvoo

Toimituksen poiminnat