JPiri

Haitan aiheuttaja heiluttaa tahtipuikkoa – Vaelluskalan surkea tulevaisuus

Olen surullisena ja epätoivoisena seurannut vaelluskalakantojemme tilannetta suomessa. Päätöksentekijät ovat auttamattoman pihalla ja eturyhmien täydessä talutusnuorassa. Tutkittu tieto ja tutkijoiden ohjeistukset sivutetaan hymähdyksellä ja eturyhmien huuto ja puhina saa päätöksenteossa vallan. Mitäs se sellainen päätöksenteko oikein on joka ei palvele suomalaista yhteiskuntaa monipuolisesti.

 

Eilen ilmestyneessä lapin kansan uutisoinnissa oli oikein hieno otsikko ja olin oikein innoissani, että joko vihdoin ymmärretään vaelluskalojen tarpeet ylös ja alasvaelluksessa. Pettymykseni oli suuri kun luin koko uutisoinnin.

 

Uutisoinnissa oli kyllä ihan hieno yhteinen tavoite, lohen palauttaminen Kemi- ja Ounasjokeen, mutta lopussa niskavillani nousi pystyyn kun luin Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttulan väläytyksen uudesta kalaporrasmallista. Tuumasin itsekseni, että eikö täällä ikinä opita, ettei nuo betonirännit pelasta vaelluskaloja, ja että vieläpä halvalla päästäisiin. Milloin halpa on ollut hyvää tai erinomaista.

 

Vesivoiman kohdalla aina kun aletaan suunnittelemaan kalaportaita tulee ottaa huomioon myös muutkin kalat kuin pelkät lohet. Joessa liikkuu nimittän melkoinen määrä muitakin kaloja. Teemme yleisen virheen siinä, että kalaportaat ovat suuremmissa voimaloissa teknisiä betonirännejä joissa virtaa vesi vain tietyn aikaa vuodesta. Ja ovathan vesivoimayhtiöt niin härskejä roistoja että laskuttavat kalaportaan kautta kulkevasta vedestä köyhiltä ympäristökunnilta.

 

Kalaportaan tulisi aina olla luonnonmukainen ohitusuoma ja mahdollisimman pitkä sellainen ja siinä tulisi olla ympärivuotinen veden virtaus. Kalaportaassa tulisi olla monimuotoinen luonnonmukainen veden virtauma joissa on kaloille kutualueita, suojapaikkoja jne. Ihan sen takia että vesivoimalaitokset ovat tuhonneet järjettömän määrän luontaista virtavettä, niin kalaportaalla niitä saataisiin edes vähän takaisin.

 

Miltä kuulostaisi vaikka Kemijoelle 5-10km mittainen luonnonmukainen kalaporras jossa voisi mennä vaikka kanootilla joesta mereen ja takaisin. Siellä olisi monimuotoinen vesieliöstö ja paljon eri kaloille tarkoitettuja habitaatteja, myös niitä kutualueita. Näissä luonnonmukaisissa kalaportaissa poikastiheydet olisivat paljon suurempia koska niiden virtaumaolosuhteet pysyvät hyvin hallinnassa. Näin saataisiin koko jokialueelle luotua lisääntymisalueita ettei vaelluskaloilla tarvitse uida aina sinne ihan kauimmaiseen kolkkaan asti.

 

Vesistö jossa on monipuolinen terve kalakanta nostaa myös kiinteistöjen arvoa, tuo lisää työllisyyttä ja mahdollistaa monipuoliset virkistysmahdollisuudet ihmisille. Valitettavasti haitanaiheuttajat eli vesivoimayhtiöt eivät ole valmiita tekemään näiden asioiden eteen juuri mitään. Ainoastaan pientä puuhastelua julkisivun kiillottamisen ja PR-toiminnan takia.

 

http://www.lapinkansa.fi/lappi/vaelluskalan-pitaisi-paasta-patojen-lapi-...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Niin, anadromisten kalojen elinkiertoon kuuluu myös syönnösvaellus takaisin merelle/järvaltaille. Tähän ongelmaan mikään kalaporras ei vastaa.

Pitäisi tehdä pitkät ohitusuomat tai purkaa patoja. Jälkimmäinen ei onnistu millään konstein nykyaikana, päin vastoin on kova paine rakentaa lisää.

Toimituksen poiminnat