JPiri

Saimaannorppan suojelun ja verkkokalastuksen yhteensovittaminen

  • Kivikangas Oy:n sivuilta poimittu kuva
    Kivikangas Oy:n sivuilta poimittu kuva

Saimaannorppa on ääirmmäisen uhanalainen ja ainutlaatuinen sisävesiemme nisäkäs. Lajia tulisi pyrkiä suojelemaan kaikin keinoin. Verkkokalastus on vesistöissämme perinteinen harrastus, mutta valitettavasti liian paljon uhanalaisia norppia ja kaloja kuolee tämän pyydystysmuodon takia. Pyyntimuoto on kuitenkin sovitettavissa yhteen, ilman että verkkokalastuskieltoa norppa-alueilla täytyy pidentää.

Toteutus on hyvin yksinkertainen ja antaa mahdollisuuden ihmisten harrastaa verkkokalastusta. Vaikkakin itse olen sitä mieltä, että verkko tulisi sallia pyyntimuotona vain ja ainoastaan ammattikalastajille tietyin rajoituksin. Mielestäni tästä tekstistä voitaisiin kopioida lähes suoraa verkkokalastusäännöt norppa-alueille.

 

Yksinkertaistan asian ranskalaisilla viivoilla.

- Kaikkien norppa-alueilla käytettävien verkkojen langanvahvuudet tulee olla sellaisia, että siitä pääsee niin kuutit kuin myös isommat kalat läpi (vetolujuus max 1.1kg). Langanvahvuus Korkeintaan 0.15 monofili (tai monofiilin vetolujuutta vastaava nailon/muu). Tällaisillakin verkoilla saa isoja kaloja, mutta antaa norpalle mahdollisuuden paeta rikkomalla verkko.

- Verkkoja ei saa virittää löysälle (pussimaisiksi) ja riimuverkkojen käytössä tulee sallia vain todella hennot vetolujuudet ja langanvahvuudet. Verkko pussittaa nopeasti saaliin sen rimpuillessa jolloin saalis/uhri kääriytyy nopeasti löysään verkkoon ja ympärillä olevien lankojen vetolujuus voi nousta useisiin kymmeniin tai jopa satoihin kiloihin.

 

- Selvät ja tuntuvat sanktiot sääntöjä rikkovalle (vuoden kalastuskielto alueella kuin myös rahallinen sanktio).

 

Näillä hyvin yksinkertaisilla ja selvillä säännöksillä edesautetaan alueen norppakannan selviytymistä, kun myös uhanalaisten lohien, taimenten ja saimannieriöiden tilanne paranee.


Kivikankangas Oy:n verkkosivuilta poimittu tieto (kuva):

Kierretyn monofiililangan vetolujuuden saat kertomalla lankojen lukumäärän alla olevan taulukon vetolujuudella. Esim. 0,15 mm x 3 kierretyn langan vetolujuus solmusta on noin 3,3 kg. Yleensä iso kala ei ole vain yhdessä verkonsilmässä kiinni, vaan kalan paino jakaantuu verkossa laajemmalle alalle. Siksi myös ohutlankaisilla verkoilla voidaan saada moninkertaisesti isompia kaloja kuin langan vetolujuus edellyttää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Saimaalla taidan laittaa muikkuverkot veteen sen kerran tai pari vasta syyskuussa. Muuta kalaa saan riittävästi virvelillä ja pilkkimällä.

Juhani Piri

En usko että muutenkaan harrastamasi kalastusmuodot haittaavat kalakantoja millään tavalla. Olethan niitä vastuullisia kalastajia :)

Toimituksen poiminnat