JPiri

Sulasuolareaktorista uutisia mailmalta.

Sulasuolareaktorit ovat varmasti lähitulevaisuudessa kiinnostava konsepti niin sähkön kuin lämmöntuotannossa.

Terrestrial energy inc. CEO Simon Irish väittää, että heidän mallinsa rakentaminen maksaa suurinpiirtein saman verran kuin hiilivoimalan rakentaminen, mutta on paljon halvempi käyttää kuin tavallinen ydinvoimala.

Terrestrial energyllä on erittäin mielenkiintoinen konsepti. Modulirakenteinen reaktori (small modular reactor) joka voidaan valmistaa tehtaassa ja kuljettaa loppusijoituskohteeseen. Näitä moduleja voidaan myös yhdistää toisiinsa jolloin sähkön ja/tai lämmöntuotanto kasvaa.

Sulasuolareaktorit ovat tehokkaampia ja turvallisempia kuin nykyiset ydinvoimalaitokset.
TEI havittelee kaupallista sovellusta 2020 luvulle.

 

Terveisiä vaan sinne eduskuntaan ja Hanhikiven ydinvoima työmaalle, teette vanhentuneen tekniikan laitosta kalliilla rahalla.

 

Tässä sitten muutama linkki uutisiin:

Small Modular Reactor Startup With Molten Salt Nuclear Design Wins $8M in Funding
http://www.greentechmedia.com/articles/read/Small-Modular-Reactor-Startup-Using-Molten-Salt-Nuclear-Design-Wins-7M-in


Terrestrial Energy banks £5m for molten salt reactor technology
http://www.businessgreen.com/bg/news/2441064/terrestrial-energy-banks-gbp5m-for-molten-salt-reactor-technology


Terrestrial Energy secures funding for reactor project
http://www.world-nuclear-news.org/NN-Terrestrial-Energy-secures-funding-for-reactor-project-0801167.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Toriumiin tiedeyhteisön olisi pitänyt panostaa alun alkaenkin pahemman uraanin sijaan http://www.hs.fi/tiede/a1369978346092 Mutta minkäs teet jo tehdylle ;O Parempia aikoja odotellessa... hoh hoijaa...

Juhani Piri

Onhan tuossa sulasuolareaktorissa toki sekin hyvä puoli, että vanhojen laitosten ydinjätteestä saa myllyyn polttoainetta aika hemmetin pitkäksi aikaa. Samalla saadaan vähennettyä jätteen määrää ja laskettua sen säteilyaikaa muutamaan sataan vuoteen.

Torium voimaloita täytyy myös tehdä, mutta olishan hyvä tietty käyttää ydinjätteen teho hyväksi myös, eikä upottaa sitä jätettä maankuoreen oman onnensa nojaan liian pitkäksi aikaa.

Tapani Lahnakoski

Eihän niitä Suomessa olla upottamassa oman onnensa nojaan. Ne saadaan helposti käyttöön onkaloistaan, kunhan ne ensin sinne upotetaankin. Millaista jälleenkäsittelyä ne vaativat, sitä en tiedä.

Mikä ihme tätä asiaa on näin pahasti viivyttänyt, on vaikea ymmärtää. Jos kaikki tuulimyllyinvestoinnit maailmassa olisi panostettu tähän kehitykseen, niin mitenköhän olisi tilanne nyt?

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #4

Asiaa on viivyttäny politiikka ja lobbarit aikoinaan. Tuo yhdistelmä kun ei yleensä tuo yhtään mitään hyvää.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #5
Tapani Lahnakoski

Tätä toivomme, mutta akuutti tarve meillä on melkoinen, kun pahimmillaan tuontitarve on 30%. Siihen ei tuulimyllyjen lisärakentaminenkaan auta kovilla pakkasilla. Jos nämä pakkaset jatkuvat ja naapurien vesivarat loppuvat, voi tulla vilu jo pikapuoliin.

Jotain on siis jokatapauksessa tehtävä. Minulle kelpaavat kyllä hiillellä toimivat CHP-voimalatkin.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Neljännen sukupolven reaktoreita on eri konsepteilla kehitteillä monissa maissa. Toriumia hajottavien suolasulareaktorien joukossa saattaa hyvinkin olla voittaja.

Uusi ydinvoimateknologia tulee mullistamaan energia-alan lähivuosikymmeninä. Emme voi kuitenkaan istua ja odotella kehitysrahoituksen, ongelmien ja niiden ratkaisujen, prototyppien, koelaitosten, viranomaishyväksymisten ja käyttökokemusten hoitumista tumput suorana. Olkiluodon ja Hanhikiven voimalat ehtivät hyvin ennen seuraaavaa sukupolvea tuottaa sähköä ja rahaa.

Tapani Lahnakoski

"Olkiluodon ja Hanhikiven voimalat ehtivät hyvin ennen seuraaavaa sukupolvea tuottaa sähköä ja rahaa."

Näin varmaan menee. Tuottavat jopa polttoainetta uusille voimaloille. Ei voi odottaa sitä, mitä joskus voi tulla.

Juhani Piri

Olkiluodot ja hanhikivi kyllä tahkoaa energiaa kun 4 sukupolven reaktorit ovat kaupallistuneet. Mutta hanhikiven ja olkiluodon tekeillä olevan reaktorin kohdalla voidaan sanoa, että rahaa ei varmasti ole keritty tekemään yhtään.

Eikä näitä vanhoja painevesipommeja suljeta vaikka olisi 4 sukupolven halvemmat laitokset saatavilla. Ne halutaan käyttää käyttöiän loppuun saakka.

Ehkä olisi ollut fiksumpaa hanhikiven kohdalla odottaa tuota 4 sukupolven ratkaisua ja kehittää siirtolinjoja, kannustaa ihmisiä omaan pientuotantoon (edes osassa energiaratkaisuja) jne...

Nyt rakenteilla on taas yks massiivinen energiantuotantolaitos joka on terroristien osalta pudotettavissa pois verkosta suht yksinkertaisesti ja paukku pakkasilla sellainen teko lamauttaisi aika kivasti suomea.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Todennäköisesti kuitenkin paukkupakkasillakin Hanhikivi tuottaa sähköä toisin kuin tuulivoima, joka lopetta sähköntuotannon pakkasilla ja ihan ilman terroristeja;).

Kyllä Suomessa pitää myös olla hiilivoimaloita, on hyvä kun Jyväskylään sellainen rakennetaan.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #10

Hommassa ei vaan ole järkeä koska 4 sukupolven reaktorit ovat ihan nurkan takana. Ei Tuota hanhikiveä mihinkään pureta vaikka se esimerkiksi kerkeäisi 2 vuotta olla toiminnassa kun saisimme paremman laitoksen.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #11

Kyllä, vaikka olen ymmärtänyt, että Kiina panostaa vielä painevesireaktorihin samalla kun Thorium ja sulasuolareaktorit ovat tulollaan.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #12

Kiinassa voisi olla potenttiaalia geotermisen energian hyödyntämiselle suuremmassa mittakaavassa. Se energia kun ei ihan hetkeen lopu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #13

Siltä vaikuttaa, Kiina etenee nyt laajalla energiapaletilla.

"The development and use of geothermal energy as a renewable clean energy is of great significance to the easing of the energy shortage as well as for environmental protection. As a country with substantial geothermal resources, China has 853 billion tons and 256 billion tons of standard coal equivalent in geothermal reserves and geothermal resources available for development, respectively, most of which are located in the eastern and southwestern parts of the country." http://www.renewableenergyworld.com/articles/2014/...

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #13

Miten geotermistä energiaa hyödynnetään sähköntuotantoon? Onko siellä vulgaanista toimintaa vettä höyrystämään. Minä en tunne asiaa ollenkaan.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #20

Eipä noissa mitään uutta ollutkaan. Ei sovellu meillä sähköntuotantoon ja vaikeaa on lämmöntuotantoonkin ilman lämpöpumppuja.

Odotellaan nyt, miten Otaniemen lämpökaivo onnistuu.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #22

Lämmöntuotanto kyllä onnistuu. Sähköntuotantokin onnistuu kun kehittävät (lienekkö jo kehittäneet) porausmenetelmät millä päästään yli 10 km syvyyteen. Siellä alkaa taas löytymään lämpövarantoa ihan täällä mannerlaatan keskelläkin jopa sähköntuotantoon.

Muistelen että ruotsissa oli jokin pieni geoterminen energialaitos jossa tuotettiin myös sähköä. Aiheesta on niin monta vuotta kun olen lueskellut, että en ole täysin varma (Lund tulee ensimmäisenä mieleen, paikoista).

Lienee voisi öljynporauskalustosta olla hyötyä geotermisen energian hyödyntämiseen. Heillä olisi tietotaitoa syvälle menevistä porauksista.

MIT on muistaakseni asiaa tutkinutkin ja olikohan sen niminen tyyppi kuin Jefferson Tester

Löysimpä nopeasti googlaamalla videon mikä on tullut joskus aikoinaan katsottua aiheesta.

http://video.mit.edu/watch/jefferson-tester-2422/

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #23

Kuten kirjoitin, kannattaa odotella Otanimen projektin valmistumista. Sitä vaan ihmettelen, että miten tuon reiän reunat eristetään, ettei lämpö jää matkalle, kun kilometrejä pitää pumpata.

Joku toimittaja telkkarissa sanoi taannoin, että tuossa porauksessa olisi jotain ongelmia tullut vastaan. En kylläkään kuukkelista löydä mitään mainintaa tästä. Ei siitä tietenkään kovin mielellään kerrottaisikaan.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #23

Viimekuussa näköjään kirjoiteltiin, että 2 km:n koereikä on valmistunut Otaniemeen. Sen kyllä piti valmistua jo heinäkuussa, tiedä sitten milloin oikeasti valmistui.

Sen halkaisija on 7 cm. Varsinaisen tuotantoreiän halkaisija tulee oleman 20 cm. Ensivuonna pitäisi valmistua. Jokohan on aloitettu poraaminen?

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/st1-ja-fortum-po...

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #26

Tuo linkkaamasi uutinen on 13.5.2015.

Täältä vähän tuoreempaa
http://www.st1.fi/uutiset/tiedotteet

http://www.st1.fi/uutiset/tiedotteet/st1-n-geolamp...

Ei tuohon kummoisempia tarvi. Tekniikka on tiedossa, lämpötilat tiedossa, kivilaatu tiedossa joten homma vaan käyntiin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #22

Amerikkalaiset avustavat Kiinaa molten salt reactor (MSR) voimaloiden rakentamisessa, kuten myös geotermisen energian hyödyntämisessä.

Otaniemessä geotermisen lämmön talteenotto onkin sitten varmaankin jo huomattavasti kalliimpaa kuin Kiinassa.

”Geothermal systems in China are currently classified by reservoir temperature. According to the latest national standard for geologic exploration of geothermal resources (national standard of People’s Republic of China), the geothermal resources are divided into three types: 1) high temperature geothermal resources (T≥150oC), 2) inter-medium temperature (150 oC >T≥90), 3) low temperature geothermal resources (T<90 oC ). The geothermal resources in different temperature scales play diverse roles in national economy and people’s life. The high temperature resources are mainly used for power generation. The inter-medium temperature resources are mainly used for drying, cooling and space heating. The low temperature resources are mainly used for physiotherapy, bathing, greenhouse and cultivation. This classification standard has been widely used in China and recognized as a useful standard in geothermal development and utilization.”

”4. CONCLUSIONS According to the type of heat source, we propose a new scheme of classification of geothermal systems in China. This classification scheme takes full consideration of tectonic background in China. There are four categories, which are crustal magmatism/partial crustal melting, radiogenic heat generation, pure mantle upwelling and recent volcanic activities respectively, corresponding to crustal shortening and thickening in western China and crustal thinning and mantle upwelling in eastern China.” https://pangea.stanford.edu/ERE/db/WGC/papers/WGC/...

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #16

Suomessa GT lisää sähkönkulutusta. Helvetin iso maalämpöpumppu se vaan on.
Eli HK1 ja GT ei pysty vertaamaan.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #11

Aijai, sun pomosi on kumminkin aivan toista mieltä.
Oras Tynkkynen:
"Viidenneksi tämän päivän ratkaisuja ei voi myydä tulevaisuuden lupauksilla."
Tosin Tynkkynen puhuu itsensä samalla lailla pussiin, koska tuuli-ja aurinko kaipaa varastointitekniikkaa, jotka toistaiseksi on vielä tulevaisuuden lupauksia.

"Asiantuntijoiden first best -maailmaan kaavailemat ratkaisut eivät välttämättä tepsi sellaisenaan todellisessa second best -maailmassa"
Sama tarina, jonka Energiewende on osoittanut meille komeasti.

http://viite.org/2016/01/nakokulma-asiantuntijatie...

4gen kumminkin syö Hanhikiven jätteet, joten Hanhikivellä ei niin merkitystä tulevaisuuden voimaloihin ole.
Seuraa vaikka BN-800 reaktoria, joka laitettiin tulille joulukuussa.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #21

Etkös Vihreiden listoilla ollut joskus?
Tynkkynen on kumminkin varaPJ ja "energia-asiantuntija".

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #29

Kunnallisvaaliehdokkaana joo joskus. Eipä ole tynkkysen kans tullu juteltua energia-asioista tai itseasiassa yhtään mistään asiasta.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela Vastaus kommenttiin #11

Kehitysoptimismin esimerkkinä myös seuraava:

http://www.lockheedmartin.com/us/news/press-releas...

Nurkan takana tämän mukaan onkin Lockheedin vallankumouksellinen fuusioreaktori. Se ajaisi torium-fissionkin kivikauteen. Muistaakseni jollain toisellakin yhtiöllä on oma halpa ja hyvä fuusiotekniikka pitkällä. ITER kuitenkin rakentaa edelleen Tokamakiaan.

Optimismi ei ole ollenkaan pahasta, sillä pitkät projektit etenevät parhaiten, kun uskotaan tulokseen päästävän kohtuullisen ajan kuluessa. Vaikka sitten joudutaankin aikataulua venyttämään.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Ydinreaktoritekniikassa todellinen rakentamiskustannus selviää vasta, kun laitosta aletaan käytännössä luvittaa ja kelpoistaa. Toimivan ja vaatimukset täyttävän ero on tyypillisesti paljon suurempi kuin ydinalan käytännön byrokratiaan tottumaton suunnittelija arvelee. Siksi toteutuneita ja suunnitteilla olevia hankkeita ei ole ihan helppo verrata kustannusmielessä toisiinsa.

Juhani Piri

Kyllä jotain arveluita hinnasta taatusti osataan jo nyt sanoa. Esimerkiksi reaktorin seinämäpaksuus ei tarvitse olla lähellekkään yhtä suuri kuin nykyisin (reaktorissa ei ole painetta), joten reaktorin valmistamiseen löytyy valmiuksia muiltakin kuin parista paikasta mailmalta.

Laitoksen suojakuoren ei tarvitse kaapata vesihöyryä räjähdystilanteessa, moduli voidaan rakentaa muualla ja kuljettaa pystytyspaikalle (moduleita voidaan rakentaa vaikka turun telakalla jos luvat irtoaa).

Toimituksen poiminnat