JPiri

Työllisyyden nimissä moni on valmis tekemään mitä tahansa.

  • Lähde: Wikipedia
    Lähde: Wikipedia

Kummeksun eräitä tahoja jotka haluavat ajaa energiapaletistamme kivihiilen mahdollisimman nopeasti alas ja samaan aikaan samat tahot haluavat nostaa turpeen suurella volyymilla energiapalettiin kivihiilen tilalle.

 

Turpeesta maalaillaan ihastuttavia kuvia kotimaisena bioenergiana jota tässä maassa riittää. Turve on kuitenkin erittäin hitaasti uusiutuva fossiilinen polttoaine, vaikkakin keskusta ja kristilliset koettavat kuinkä älyllisen epärehellisesti asiaa toisin väittää (työllisyyden nimissä tottakai).

Kotimaisuus, työllisyys ja bioenergia tuntuu menevän tähän tyhmään kansaan kuin lämmin veitsi voihin.

 

Miksi ei rehellisyyden nimissä kansalle kerrota, että turpeen käyttö energiantuotannossa on paljon haitallisempaa kuin kivihiilen. Niin päästöiltään kuin myös ympäristövaikutuksiltaan.

VTT on maininnut mm. seuraavaa:

VTT:n vuonna 2007 julkaiseman tutkimuksen mukaan turpeen käytön kasvihuonevaikutus on kivihiiltä pahempi riippumatta siitä onko turve peräisin luonnonsuolta vai metsäojitetulta suolta”

 

Wikipedia tietää kertoa seuraavaa:

”Turpeen ulkoiset kustannukset energiana ovat Suomessa korkeammat kuin hiilen ja suurimmat kaikista energiamuodoista eli 2,3–5,1 senttiä/kWh. Ulkoiset kustannukset ovat ympäristöön ja ihmisten terveyteen aiheutuvat kustannukset”

 

Turpeen energiakäytöstä maksettiin vuosina 2003−2005 veroa 1,59 €/MWh. Tämän jälkeen turve on luokiteltu samaan valmisteverottomaan ryhmään ydin- ja vesivoiman kanssa. Kivihiilestä, öljystä ja maakaasusta maksetaan edelleen valmisteveroa. Eduskunta sääti vuonna 2006 lain, jolla korvataan turvevoimaloille hiilidioksidipäästöistä aiheutuvia päästöoikeuskustannuksia. IEA:n pääjohtaja Nobuo Tanaka mukaan Suomen pitää huolehtia siitä, että tämä tuki on vain väliaikainen”

 

Vaikka turvetuotanto työllistääkin ihmisiä, niin on erittäin valitettavaa, että turvetuotannon haitoista vaietaan lähes tyystin. Ei auta vaikka mökkijärven rannat alkaisivat yllättäin olemaan turvelietteessä tai kalavedet huonontuneet huomattavasti. Ei auta vaikka muilta elinkeinoilta pilattaisiin toimintaedellytykset. Turvetta on saatava kattiloihin koska onhan se kotimaista ja kepulaisten lempilapsi.

Tehdään mielummin niin, että ajetaan turve energiapaletista heti alas ja jatketaan kivihiilen käyttöä vähän aikaa. Tukitaan suo-ojat ja tehdään töitä jo tuotannossa olleiden soiden eteen. Siinä olisi hyviä työmaita pitkäksi aikaa useammalle jampalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Turpeen käyttö polttoaineena pitäisi kieltää. Suoluonto on liian arvokasta hävitettäväksi.

Toimituksen poiminnat