JPiri

Kuopion sellutehdas miljardiluokan moka

Kuopioon suunnitteilla oleva megalomaaninen sellutehdas työllistäisi suuren määrän ihmisiä, mutta suunnitteltu laitos ei koettelisi ympäristöä silkkihansikkain. Ymmärrän hyvin ihmisten halun saada paikkakunnalle työllisyyttä nostava hanke, mutta ovatko he tietoisia hankkeen vaikutuksista alueen tulevaisuuteen. Elämä kun ei ole pelkkä työntekoa, vaan jossain välissä olisi hyvä myös virkistäytyä.

 

Sellutehdas vaikuttaisi vakavasti alueen vesistöön ja sitä kautta myös vesistön virkistyskäyttöön ja kiinteistöjen arvoon. Ovatko paikalliset varmasti valmiita kannattamaan hanketta joka laskee heidän vapaa-ajan asuntojen ja rantakiinteistöjen arvoa, heikentää virkistys ja ammattikalastuksen edellytyksiä kun myös heikentää alueen vesien käyttöä muissa virkistysaktiviteeteissa kuten esimerkiksi uimisessa ja veneilyssä.

 

Haitat esiintyisivät erityisesti Kelloselällä ja vähäisessä määrin myös eteläpuolisella Kallavedellä. Haittoja ovat mm. rantojen limoittuminen, rantojen vesikasvillisuuden lisääntyminen, happipitoisuuden väheneminen, jääolosuhteiden heikkenemiseen sekä syyskutuisten kalojen elinolosuhteiden heikkeneminen.

 

Suoraan sanottuna siis, alue rehevöityy ja kasvillisuus täyttää vesistön rannat, särkikalakannat kasvavat räjähdysmäisesti ja muut lajit vähenevät tai poistuvat alueelta kokonaan, uimapaikat ja veneenpohjat limoittuvat, talvella pilkkiminen, moottorikelkkailu, hiihtäminen jne on vaarallista ellei jopa hengenvaarallista. Kiinteistöjen arvo putoaa ja alueen virkistyskäyttö muuttuu epämiellyttäväksi.

Puhutaan siis aika suuresta menetyksestä alueellisesti. Tätä menetystä ei voida edes rahassa mitata.

 

Ehdotankin että Kuopiolaiset istahtaisivat hetkeksi miettimään asiaa uudelta kannalta, myös siten että tulevaisuuden Kuopiolaisilla olisi alueella hyvä olla ilman pilattua Kelloselkää ja osittain pilattua Kallavettä. Ei olisi mielekästä palata entisaikojen tuhovimmaan jolla suomen vesistöt on saatu aika kurjaan tilaan.

 

Ehdotankin Finnpulpille sellaista pientä viilausta suunnitelmiin, että tehtaan läheisyyteen rakennettaisiin massiiviset kasvihuoneet joiden kautta jätevettä kierrätettäisiin ja josta jätevesi menisi jatkokäsittelyyn jätteenpuhdistuslaitokselle. Toivottavasti jätevesi on sellaista, että kasvit voisivat käyttää sitä hyödyksi, muuten ajatukseni on täysin tuhoon tuomittu, kun myös tehtaan mielekkyys Kuopiossa.

 

Ympäristötuhojen korjaaminen voi maksaa monin verroin ja voi olla ettei tuhoja saada koskaan korjattua.

 

http://yle.fi/uutiset/nyt_se_on_julki_nain_finnpulpin_miljardiluokan_sellutehdas_vaikuttaisi_ymparistoon/8497880

 

https://www.google.fi/maps/place/Kelloselk%C3%A4,+Kuopio/@62.9245467,27.6945722,12.08z/data=!4m2!3m1!1s0x4684b01cb3629cd5:0xadb116447aaf6239

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

No onko kukaan ennenkään välittänyt ympäristöstä tehtaiden noustessa sinne sun tänne? Äänekoskella pykätään vastaavaa, varmaan lisääkin pukkaa, koska kiinalaiset haluavat pyyhkiä takapuolensa suomalaiseen paperiin. Hakkuut lisääntyvät myöskin, luonto kärsii. Ei mitään uutta, sitä samaa mitä on tehty yli sata vuotta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Elämä kun ei ole pelkkä työntekoa, vaan jossain välissä olisi hyvä myös virkistäytyä."

Missä määrin Kuopion seudun työttömät pystyvät virkistäytymään, kun painiskelevat laskujensa kanssa?

Eiköhän Suomi ole siinä tilassa, että jokainen miljardiluokan hanke on syytä ottaa kiljuen vastaan. Kyse ei ole pelkästään tehtaan tulevasta työvoimamäärästä, vaan myös projektin aikaansaamasta potkusta alueen taloudelle sekä erinäisistä heijastusvaikutuksista tulevaisuudessakin.

Ympäristömääräykset ovat Suomessa tiukat (Talvivaaran mokasta huolimatta) eivätkä ympäristöriskit sellutehtaan kohdalla ole mitään uusia eikä tuntemattomia. Sen verran selkäytimessä sellun tuotanto on suomalaisilla.

Antaa palaa!

Juhani Piri

Väärin, väärin ja väärin. Kyse ei ole siitä etteikö mekalomaanista hanketta voisi toteuttaa. Kyllä tehdas voidaan rakentaa, mutta ei siten, että sallitaan ympäristönpilaaminen, kiinteistöjen arvon aleneminen, virkistysmahdollisuuksien tuhoaminen jne. Ei vaikka kuinka oltaisiin heikossa taloustilanteessa. Tämä ajattelumalli on vähän samaa luokkaa kun jokiemme umpeen patoaminen ilman kalaportaita (tuhot ovat valtavat).

Tehdas voidaan toteuttaa ja mukaan ottaa mielenkiintoisia innovaatioita. Toteuttaa kompleksi siten, ettei ympäristölle aiheudu haittaa. Myöskin nämä toimenpiteet työllistäisivät ja voisivat poikia vientituotteen (ympäristöystävällisyys) myös muihin maihin. Ympäristön pilaaminen ei suomalaisille ole mitään outoa puuhaa valitettavasti nykypäivänäkään.

Tehtaaseen investoijat vaan eivät pidä ajatuksesta, että tulisi "ylimääräisiä" kustannuksia. Harmi vaan kun ne ympäristöhaitat, kiinteistöjen arvonalennukset, virkistysmahdollisuuksien aleneminen jne raavitaan valtion, kuntalaisten ja niiden työttömienkin taskuista. Tätä ei vaan yksinkertaisesti pitäisi hyväksyä. Pitäisi vaatia täysin puhdas ja varma tekniikka.

Toimituksen poiminnat