JPiri

Hyvätuloiset mukaan talkoisiin - Leikataan lapsilisästä

Mediassa on arvosteltu kovin sanoin nykyisen hallituksen aikeita leikata vähävaraisilta, vanhuksilta, lapsilta jne. Eli juurikin heikoimmassa asemassa olevilta. Hyvätuloisia kosiskellaan mukaan talkoisiin pyytämällä, kun heikommassa asemassa olevilta viedään kysymättä. En itsekkään ymmärrä halua leikata heikoimmassa asemassa olevilta ja meidän tulevaisuudelta, eli lapsilta ja nuorilta.

 

Heittää ilmoille ajatuksen joka voitaisiin nyt toteuttaa. Mallista on jo aiemminkin keskusteltu, mutta siihen ei olla puututtu.

 

Nyt olisi sellainen aika, että voitaisiin edes väliaikaisesti leikata lapsilisät pois hyvävaraisilta ja siirtää ne suoraan päiväkoteihin ja peruskouluun. Eli tässä hyvävaraisilta väliaikaisesti leikattava etuus menisi kuitenkin sinne missä myös heidän lapsensa ovat.

 

Ennen ajatuksen totuttamista täytyisi tarkasti laskea mitkä olisivat ne perheen/vanhemman tuloluokat jossa leikkaus tapahtuu. Tietenkin myös lapsimäärän kasvaessa tulorajan tulee kasvaa ennen kuin leikkaus tapahtuu.

 

Kela maksoi vuonna 2013 lapsilisiä yhteensä 1,49 miljardia euroa. Taatusti väliaikainen lekkuri tuottaisi päivähoitoon ja peruskouluun sievoisen summan rahaa.

 

Ei leikata tulevaisuudeltamme, eli lapsilta ja nuorilta.

 

Toivon idearikasta keskustelua ja varsinkin osaavilta päteviä laskelmia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Logiikka on se, että rikkaat maksaa jo nyt köyhien tulonsiirrot, ja että rikkailta ei voi kupata enempää. Lisäksi köyhät ei äänestä, eli heidän mielipiteellään ei ole merkitystä. Eläkeläiset äänestää, ja siksi suurimpaan ja kalleimpaan sosiaalietuuteen, eli työeläkkeeseen ei tehdä riittävän isoja leikkauksia, vaikka se olisi oikein.

Tulonsiirrot on aina väärin. Jokainen pitäköön huolen omista rahoistaan. Siksi kannatan perustuloa ja tasaveroa.

Juhani Piri

Kyllä rikkaat maksavat tulonsiirtoja näin se hyvinvointivaltiossa menee. Mutta mitä hyvävaraiset todellisuudessa tekee lapsilisällä? Eikö se olisi paljon fiksumpaa siirtää vaikka väliaikaisesti tuonne päiväkotiin ja peruskouluun. "Rikkaidenkin" lapset hyötyisivät tästä.

Kun taas Suomi saadaan jaloilleen, niin voidaan palauttaa lapsilisät takaisin hyvävaraisillekkin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos kerta rikkaat eivät tee mitään lapsilisillä, niin miksi niitä edes pitäisi maksaa hyvässä taloustilanteessa. Minulle ihan OK, jos lapsilisiä maksettaisiin vain köyhille lapsiperheille, mutta silloin niitä pitäisi kutsua köyhäinavuksi, eli nykykielellä sosiaalitueksi.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #3

Lienee maksun nimikkeellä ei ole mitään merkitystä. Nyt olisi vain keksittävä KEINOJA millä saadaan päiväkotien ja peruskoulutuksen leikkaukset torpattua. Vaikka edes väliaikaisella hyvätuloisten lapsiperheiden lapsilisän leikkauksella.

Eikä se tarkoita että leikataan lapsilisä suoraan kuten olen ehdottanut. Laitetaan lapsilisään vero jolloin se menee progressivisesti tulojen mukaan tai jotain muuta kivaa.

Nyt kun tuntuu ettei kelpaa verojenkorotus eikä vapaaehtoinen osallistuminen, niin tästä voitaisiin vaikka nipsaista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #4

Jos lapsilisä laitettaisiin verolle, rikkaat tuskin huomaisivat muutosta. Itse en edes tiennyt, ennen kuin mainitsit, että onko lapsilisissä vero vai ei.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #5

Aina voi oppia jotain uutta, kun kulkee korvat ja silmät auki :)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ongelma on tietysti se 'hyvätuloisen' tai 'rikkaan' käsite. Jos on oikein kade mieli niin joka ikinen mua euronkin enemmän tienaava on 'hyväosainen', 'rikas' ja 'kultalusikka suussa syntynyt'. Ja samoin jokaisella mua euronkin vähemmän tienaavalla on oikeus ajatella allekirjoittaneesta.

Jos porukat oikeasti haluavat oikeudenmukaisia säästöjä, kannattaisi ensin miettiä mistä itse on valmis luopumaan vaikka kipeää tekeekin. Vasta sitten kadehtimaan muilta. Jos odottaa että joku myyttinen muu hoitaa homman toisten puolesta niin voi vielä joutua pettymään.

Juhani Piri

Kuten tekstissä sanotaan, niin täytyisi laskea tarkasti missä menisi raja ja miten se raja nousee kun lapsia on X,y tai Z määrä.

Se raha sijoitettaisiin suoraa päivähoitoon ja peruskoulutukseen, eli tilanne olisi win-win koska ne ns. otetut rahat menisivät kuitenkin myös hyväosaisten lasten päiväkodin ja koulutuksen tukemiseen. Lapsilisä voidaan palauttaa heti hyväosaisille kun Suomi Oy ab:llä menee paremmin.

On todella kummallista että Suomen tulevaisuudelta eli lapsiltamme ja nuoriltamme leikataan. Vaikka menisi kuinka huonosti, niin tuolta saralta ei passaisi karsia enää yhtään.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jep. Koulutuksesta leikkaaminen ei allekirjoittaneenkaan mielestä ollut ihan parasta, mutta kun säästöjä tilattiin niin niitä saatiin. Se on myöhäistä nyt valittaa; kansa on puhunut.

Eipä tämä ollut mikään yllätys. Kun on velkakelloa huudettu vuosikaudet niin vastaus on tämä. En ainakaan itse uskonut hetkeäkään etteikö säästöt koskisi juuri kaikkein heikoimpia.
Vaan onpa esimerkki miten paniikkimielialaa lietsomalla kansaa saadaan uurnilla manipuloitua säästöjen taakse ja vielä niin että se oikeasti kuvittelee ettei sattuisi omaan nilkkaan. Olipa hauska utopia, hetken.
Suomen tilanne ei ollut eikä ole läheskään niin paha kuin kovaäänisimmät antoivat ymmärtää. Tietenkin on hyvä että menoja laitetaan kuriin mutta ei keinolla millä hyvänsä.

Tässä voi nyt pahimmillaan käydä niinkuin Romaniassa muinoin: velaton valtio, varaton ja nälkäänäkevä kansa. Se on varmaan näiden velkakellokiljujien märkä päiväuni.

Sensijaan että vaaditaan aina jotain itseä koskematonta eturyhmää rahoittamaan tätä tai tuota niin olisiko neuvoa antavan kansalaiskyselyn paikka, malliin: mistä yhteiskunnan kustantamista, itseäsi hyödyttävistä etuuksista olisit valmis luopumaan.
Tulee mieleen muutamakin, mutta eipä ole tuota kukaan keksinyt multa kysellä.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #9

Tämänpä voisin jopa allekirjoittaa :)

Toimituksen poiminnat