JPiri

Fennovoima ei tuonutkaa työtä suomalaisille - Ensimmäinen erä.

Helsingin sanomissa ilmestyi mielenkiintoinen uutisointi 21.1.2015 otsikolla;
Rosatom valitsi venäläisyhtiöitä alihankkijoiksi Fennovoiman Pyhäjoelle suunniteltuun ydinvoimalaan”


En voi oikein sanoin kuvailla tunnetta joka heräsi uutisointia lukiessani. Alihankkijoiden tehtävänä on mm. laitospaikan valmistelu, rakennus- ja asennustyöt, hankkeen kehittäminen ja materiaalien sekä laitteiden toimittaminen ydinsaarekkeen kohteita varten, voimalan tukirakennukset, rakennukset ja tiet, kunnallistekniikka ja laitospaikan ympäristörakentaminen.


Edellä luetellut toimet kuuluvat Titan-2-nimisen yhtiön vastuulle. Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii Grigori Naginsi joka on ollut venäjällä kuulusteluissa epäiltynä korriptiosta liittyen puolustusministeriön omaisuuden myyntiin.


Lisäksi Pyhäjoen ydinvoimalan varsinaisen laitoskaluston kuten ydinkäyttöisen höyrystimen toimittaa Rosatomiin kuuluva Atomenergomash.


Gidroperess- yhtiö taas vastaa reaktorin perustussunnitelmasta jonka lisäksi yhtiö tarjoaa muita palveluita ydinsaarekkeen laitteistoon liittyen.


Eduskunta hyväksyi fennovoiman periaatepäätöksen äänin 115 – 74. Kaikki varmaan muistavat äänestys salista harpponeen Alexanderin ylimairean ”näytimmepäs niille hipeille taivaa merkit” ilmeen. Tätä huojentavaa suomen työllisyyden ja energiantarpeen paikkaavaa megahanketta juhlittiin monella muultakin tahola.


Ennen äänestystä vihreät erosivat hallituksesta. Kukapa voisikaan tehdä yhteistyötä tuollaisessa tilanteessa jossa lupaukset on rikottu ja ajetaan aivan täysin päätöntä hanketta kuin käärmettä pystyyn.

Maakunnissa, energiayhtiöissä ja muissa yrityksissä kierteli lipeväkielisiä ydinvoimalobbareita kiiltävine nappaskenkineen, niiden kannat vain kiireestä kopisten. Suusta valui hunajaa ja tuhatlappusia kun hanketta ylistettiin. Hankeen taakse saatiin kunnanjohtajiakin puhumaan ihanasta ja auvoisesta energian ja työpaikkojen täyteisestä elämästä. Aivan kun suomi olisi kellunut ihanuuden laineilla myötätuulen hivellen seilaajan kutreja matkalla kohti valoisaa tulevaisuutta.

Silloin ei otettu vastaväitteitä vakavasti pääministerin kuin sen paremmin elinkeinoministerin puolesta. Hanke oli ajettava loppuun ilman varovaisuusperiaatteita. Ei huomioitu muiden ukaaseja tai vihreiden hallituksesta lähtemistä. Millään ei ollut väliä, kun vaan saataisiin tämä hanke runnottua läpi. Hankkeesta tuli soraääniä niin kansalta, vihreiltä kun muutamalta muiltakin eduskuntapuolueilta. Taisipa ihan professoreita myöten olla ihmisiä varoittamassa tästä ydinvoimahankkeesta.

Niinistö sanoi tuolloin, että on menty aivan liian lähelle Putinin kainaloa. Vihreät olivat ainoa puolue joka äänesti yksimielisesti hanketta vastaan.


Venäjän Ukrainan tilanteen ja EU:n talouspakotteiden myötä epäilen, ettei tästä hankkeesta jää muuta kuin kivijalka, pakkolunastetut alueet ja karmea *itutus käteen.


Ketä ja mitä puolueita oikein saamme tästä kaikesta kiittä?
Tässä äänestystulosta karkeana taulukkona kyllä ja ei äänille:


Kok:
Kyllä 40
Ei 3

Kesk:
Kyllä 28
Ei 8

SDP:
Kyllä 23
Ei16

PerusS:
Kyllä 19
Ei 13

Rkp:
Kyllä 2
Ei 7

KD:
Kyllä 2
Ei 4

Vas:
Kyllä 1
Ei 10

Vihr:
Kyllä 0
Ei 10
 

Selvästi puoltoääniä tulee kok, kesk ja sdp:n leireistä. Myös perussuomalaiset kunnostautuivat puoltavalla äänimäärällään. Oletteko muuten ajatelleet mitä tämän hetkiset gallupit kertovat seuraavasta pääministeripuolueesta ja mahdollisista hallituskummapeista. Kurkatkaapa galluppeja, selatkaa tätä listaa ja tehkää äänestyspäätöksenne fiksummin. Mahtaa Alexia ja Vapaavuorta nyt naurattaa ja yläfemmat viuhuu.

 

http://www.hs.fi/talous/a1421809792356

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juhani Piri

http://yle.fi/uutiset/sipila_fennovoimasta_kylla_p...

Mahdollisesti tulevan pääministerin mielestä hanke oli siis järkevä?

"Jos hallitus tuo järkevän esityksen niin kyllä painan vihreää."

Monen mielestä hanke ei ollut järkeä nähnytkään. Minä lukeuduin myös niihin hanketta vastustaneisiin.

Kari Ahveninen

No jaa, miten tämä poikkeaa minkään muunkaan Suomessa rakentavan rakennusalan yrityksen toimista? Täällähän trendi on ollut jo monta vuotta se että ketjutetaan hankintoja ja työvoimaa niin että "kallis" suomalainen rakennusmies on kortistossa ja palkataan sen sijaan väkeä virosta, puolasta ja muualta...

Mene nurkkaan häpeämään, ja tule takaisin vasta sitten kun olet viisastunut.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Niin ja jos ajatellaan vaikka vaihtoehtoina tuulivoimaa, mitä se ei perusvoimana ole, niin kaikki duuni niidenkin rakentamisen osalta tulee ulkomailta. Täältä on kaikki voimaloiden valmistajat mennyt konkkaan. Winwid, Mervento...

Juhani Piri

Ahaaa, eli minä olen typerä koska on maan tapa pitää suomalaiset kortistossa ja politikkojen suulla lupailla maat ja mannut lupauksia pitämättä.

Ei kukaan täysjärkinen voi tosissaan väittää että siinä mailmanpoliittisessa tilanteessa tämä hanke oli järkevä valinta. Täytyy kyllä hieman päässä viirata jos näin väittää, mutta toki otan mielelläni perusteluita vastaan

Täytyykin ottaa pehmolelu mukaan ja mennä nurkkaan häpeämään itseäni.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Niin, mistä tämä nyt vielä kertoo loppujen lopuksi. Ei vielä mistään.

- Archtecillä on Suomessa suomalaisia duunareita, vaikka onkin Putinin ydinasefirma. Niin on monella muullakin. Ettei duunarit välttämättä silti kaikki ole votjakkeja.

- Toisaalta taas aina meidän ydinlaitokset on tehnyt ulkomainen urakoitsia. Loviisan venäläiset ja dynamo on toiminut kuin enkeli. Onhan sitä suomalaiset twiikannut, mutta niin tulee käymään Fennonkin dynamon kanssa.

- Atomenergomash on nyt rakentanut paljon reaktoreita ja ei ole montaakaan päivää kun viimeksi Tianwan 2 laitettiin langoille. Rakennusaika 6 vuotta.

- Girdopressin pääsuunnittelija on ollut mukana myös Loviisankin laitosten suunnittelussa.

- VVER1200, mikä Fennolle tulee, saa turbiinin joka on Ranskalaisen Alstomin kanssa suunniteltu ja Alstom toimittaa sen Rosatomille. Niillä on hyvä yhteistyö.

- Venäjällä joutuu korruptio-oikeuteen nykypäivänä, kun sanoo sanan homo. Eli tuonkaan lopullista totuutta kukaan ei taida tietää varmasti.

Juhani Piri

Kyllä tämä nyt sen kertoo, että on tullut politikkojen suulla lupailtua ja annettu suomalaisten ymmärtää ihan muuta kun todellisuus voi olla. Eikä tämä nykyisessäkään mailmanpoliittisessa tilanteessa kyllä ruusuiselta näytä miltään osin.

Toki seurataan tilannetta mihin se kehittyy ja joku pääsee vasta vuosien päästä (ehkä jo tämän vuoden lopussa) sanomaan, että mitäs minä sanoin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei Tianwan 2 vaikuta kyllä miltään nappisuoritukselta sekään.

"Unit 2 began its operations in 2007. The completion date has been delayed because of corrosion in the steam generators. This has required the plugging of some tubes, losing around 2% of capacity." http://www.power-technology.com/projects/tianwan/

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Mikä iso pykäys on nappisuoritus?

1036MW laitoksesta tuli 1015MW. Kyllä maailma kohahtaa taas. :)

Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa voi olla hyväkin tehdä yhteistyötä naapurin kanssa, vaikka se ei ensikatsomalta kivalta näytäkkään. Toiseksi, Venäjä ei ole Ukrainaakaan painostanut ydinvoimalla millään lailla, päinvastoin siellä oli Venäläiset korjausmiehet kesälläkin töissä.

Kannattaa ajatella monelta kantilta, joskus se ilmeinen ratkaisu ei olekaan se paras.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #8

Jep, on hyvä tehdä ydinvoimayhteistyötä naapurimaataan miehittävän diktatuurin kanssa koska eihän se ole sitä miehittämäänsä naapurimaatakaan ole painostanut vielä ydinvoimalla. Muuten kyllä on tainnut pikkaisen painostaa. Mitä veikkaat, kun Rosatomin voimala kaatuu EU:n pakotteisiin, painostaako Venäjä Suomea maksamaan kulut vaikka mitään ei saatu? Kannattaa tosiaan ajatella monelta kantilta.

Ydinvoimaa on kehuttu turvalliseksi mutta tuollainen hälläväliämeininki ihmetyttää. Itse toivoisin, että Suomeen ei rakennettaisi mitään voimalaa "rapatessa roiskuu" asenteella.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Pistä linkkejä painostukseen ja voimalan kaatumiseen pakotteisiin.

Muuten ihan höpöhöpöä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mielestäsi Venäjä ei painosta Ukrainaa? Heh heh. Mitäs nämä lomailevat Venäjän armeijan pyssymiehet tekevät mielestäsi esimerkiksi Donetskin lentokentällä?

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/raahen+seutu...

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Venäjä ei painosta ydinvoimalaa, siitä oli puhe.

Venäjän osallistuminen itse rähinään on ihan päivän selvä asia.

Linkistäsi poimittua...
"Työ- ja elinkeinoministeriön vastaavan teollisuusneuvoksen Herkko Plitin mukaan EU-komissiolta ei ole tullut ministeriöön signaalia, että olisi konkreettinen uhka päällä."

Hans Hellström

Vähän harhaanjohtava juttu koska annetaan ymmärtää että nyt venäläiset suosivat omiaan. Mailmassa on kaksi yritystä tällä hetkellä joilla on tekninen osaaminen ja infrastruktuuri valmistaa ydinvoimalan paineastian, Toshiba Japanissa missä OL3:n paineastia on tehty ja Atommash Venäjällä siinä se Kiinalaiset ovat juuri tehneet ensimmäisen oman AP 1000 paineastian mutta tulee menemään vuosia ennen kuin he saavat oman tuotatonsa täyteen vauhtiin. Harvalla yrityksellä mailmalla on osaamista tehdä ydinvoimala, Rosatom, Toshiba Westinghouse, CGN(China Ggeneral Nuclear) ja Areva tosin viimeinen ei ole saanut mitään valmiiksi nuo kolme ovat ainoita jotka ovat saanet laitoksia valmiiksi 2010-luvulla. On hyvin epätodeäköistä että Fennovoiman laitoksesta tulee samanlaine fiasko kuin Olkiluodosta ja tähän on 3 hyvää syytä. Ensimmäinen on se että tämä laitos on jo valmiiksi suuniteltu ja se on evoluutio nykysisitä VVER 440 ja 1000 malleista. Toinen syy ensimäiset VVER 1200 AES 2006 laitokset ovat jo melkein valmiita ja on määrä käynnistyä tämän vuoden puolella ja Valko Venäjällä tehtävät kaksi laitosta ovat ennen aikataulua ensimmäinen kuukauden ja toinen melkein puoli vuotta edellä aikataulusta. http://www.world-nuclear-news.org/NN-First-concret...

http://euroradio.fm/en/belarusian-npp-be-built-6-8...

Kolmas ja tärkein syy on se että tämä tulee olemaan Rosatomin tärkein projekti onnistuessaan se avaa heille mailman markkinat ja 100mrd + tilaukset pitkälle tulevaisuuteen, epäonnistuessaan se tuhoaa lähes täysin heidän toiveensa myydä laitoksia länteen.

Juhani Piri

Kuten varmaan otsikosta huomasit tekstin "ensimmäinen erä". Tarkoittanee siis sitä, että ensimmäinen erä meni venäläisille. Toinen erä on se kun suomalaiset ja ulkomaalaiset firmat kilpailuttavat itsensä kuka pääsee mukaan. Katsotaan sitten taas uudestaan mihin suuntaan mennään.

Lausahdus "on hyvin epätodennäköistä että Fennovoiman laitoksesta tulee samanlainen fiasko kuin Olkiluodosta" ja perustelut perässä. Perusteluista kaksi on ihan ok luontoisia, mutta valkovenäjällä luultavasti paikallinen "STUK" ja rakennusvalvonta ei ole ihan niin tiukkaa kun täällä joten infra voi hyvinkin olla tavallista nopeammin pystyssä.

Mailmanpolittinen tilanne on kuitenkin ollut aivan eri kuin nyt. Venäjä näyttäisi pullistelevan länteen päin ukrainassa eikä edes koeta peitellä toimiaan. Siellä on kuollut jo noin 5000 ihmistä sodassa mitä ei ole koskaan vissiin ollutkaan.

Tilanne voi eskaloitua pahemmaksi ja siitä ei EU:ssa eikä toivottavasti meilläkään tykätä. Jää laitokset valmistumatta ja kuka maksaa viulut? Suomalaiset varmaan venäläisille, kun eivät sitten tilaakkaan laitosta.

Hans Hellström

Jos luet STUKin tekemä alkuperäinen arvio 22.05.2015 VVER 1200 laitoksesta siinä on viimeisellä sivulla 14 kohdan lista asioita mitä pitää ottaa huomioon, 10 kohtaa koskee uusien passiivisten turvajärjestelmien kokeellinen osoittamisen toimiviksi. Loput 4 koskivat Vara ja päävalvomon sijaintia ja eristystä. Suojakuorta pitää vahvistaa kestämään jumbojetti, toinen oli että automaatioita piti antaa lisädokumentaatiota, automaatio on tehty yhteistyössä Westinghousen kanssa ja sen pääpiirtet ovat suht samat tosin olen samaa mieltä ei sitä koskaan tiedä mitä STUK keksii mutta toisin kuin OL3 siinä on sentään valmiiksi suuniteltu automaatio joka perustuu toimivaan systeemiin. Mitä tulee Ukrainaan ja muihin niin iaka näyttää, on hyvin epätodenäköistä että EU laittaa mitään Energia pakotteita Venäjä kohtaan etenkin kun he ovat nyt erittäin riippuvaisia venäläisestä maakaasusta etenkin Saksa joka korvaa nyt Hiilivoimaa maakaasulla jota he käyttävät nyt lisää kun päättivät luopua ydinvoimasta. Mitä tulee loppuruakoista niin se aika näyttää ja siinä pätevät markkinalait se joka tekee antaa parhaan hinnan saa sen urakan niin se menee. Tuskimpa Suomalaiset jäävät nuolemaan näppejään koska ollaan siinä mielessä hyvässä tilanteessa että laitostoimittaja on myös omistaja eli luulisi nyt omistajalla olla intressejä saada oma laitos pystyyn.
http://stuk.fi/ydinturvallisuus/ydinvoimalaitosten...

Toimituksen poiminnat