JPiri

Keskusta aikoo tuhota tulevaisuuden työpaikat.

Keskusta aikoo tuhota tulevaisuuden työpaikat.

 

Olen täysin ällistynyt, tyrmistynyt ja suoraan sanottuna raivoissani Keskustan tämän hetkisestä lähes kiimaiseksi yltyneestä halusta ajaa koskiensuojelulain avaamista. Ymmärtävätköhän keskustalaiset todellisuudessa mitä koskiensuojelulain avaaminen tarkoittaisi. Ei, se ei tarkoita pelkästään Kollajan allasta Pudasjärvelle. Luulevatko he tosiaan, että muut vesivoimayhtiöt hyväksyisivät sen, että yksi voimayhtiö saisi ainoana etuoikeuden koskiensuojelulain raottamisesta.

 

Koskiensuojelulain avaaminen tarkoittaisi suoraan mahdollisesti 68 uuden vesivoimalan rakentamista ympäri suomea sekä suojeltuihin, että suojelemattomiin kohteisiin. Tämä tarkoittaisi mm. Kollajan ja Vuotoksen rakentamista, joiden lisäksi ympäri suomea tulisi lisää uusia vesivoimalaitoksia.


Poimin tähän kalevan uutisoinnista pienen pätkän:

"Vapaana virtaava Iijoki on koskiensuojelulailla suojeltu rakentamiselta ikiajoiksi. Pohjolan Voiman rakentamisvimma on yhteiskuntavastuun halveksimista. Iijokilaisilla pitää olla oikeus luottaa eduskunnan säätämän lain suojaan." -Sanoo Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

Olen Kurosen kanssa täysin samaa mieltä. Lisäten, että meillä kaikilla suomalaisilla pitäisi olla oikeus luottaa tällaisiin päätöksiin nyt ja tulevaisuudessa.


Kollajan altaan kohdalla vesivoimayhtiöt ja Keskusta, kuin yhdessä kuorossa laulavat kuinka hyvin hanke työllistää ja kuinka alueelle saataisiin muhkeat kiinteistöverot. Hetkinen, pysähdytäänpä hetkeksi miettimään asiaa. Kyllä hanke taatusti työllistäisi ehkä kahdeksi vuodeksi ihmisiä, mutta sen jälkeen laitos toimisi luultavasti kaukosäädöllä jostakin toimipisteestä, joten työpaikkoja alueelle ei jäisi edes siivoojille.

 

Mitä negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi Kollajan altaalla olisi?

- Joku osaava voisi laskea, kuinka paljon energiapuuta ja metsää jäisi altaan alle. Puuhan on uusiutuva luonnonvara ja niiden korjaaminen työllistäisi ihmisiä. Kuinka suuret rahalliset ja työllisyyden menetykset tämä toisi alueellisesti.

 

- Entä sitten altaan alle jäävät turpeenottoalue, hillasuot, metsästysmaat ja koskialueet? siinä menisi taas lisää työpaikkoja ja luonnonvaroja (puhumattakaan soilla ja virtapaikoissa elävistä eläin- ja kalalajeista).

 

- Mitä tapahtuu ihmisille, joiden kodit ja kesämökit jäävät altaan alle? No heidän maksama kiinteistövero ei taatusti tule enää alueelle, vaan he muuttavat muualle, joka taas tuo alueelle negatiivisia vaikutuksia kiinteistöverossa. Puhutaan useista sadoistatuhansista euroista menetettyä kiinteistöveroa vuosittain.

- Entä sitten alueelle suunniteltu vaelluskalat palaavat Iijoelle -hanke, jossa koetetaan palauttaa lohi Iijokeen ja johon on laitettu jo mukavasti yhteiskunnan varoja. Lohi toisi alueelle kasvavan matkailubisneksen ja nostaisi alueen kiinteistöjen arvoa. Ja kyllä lohi toisi myös työllisyyttä alueelle. Lohien mukana palaisivat myös suuret vaellustaimenet. Kukaan ei uskalla nykyisellään kehittää alueen kalastusmatkailubisnestä, koska joudutaan jatkuvasti pelkäämään milloin PVO tulee ja vetää veneestä tulpan pois, heittäen sen lopullisesti joen pohjaan. Voimayhtiöiltä on unohtunut mainita, että padottu, laaja allasalue ei ole lohien elinaluetta, joten lohien palauttaminen Iijokeen kuopattaisiin altaan tultua.

Jo pelkästään tuota minimaalista listaa katsomalla arvioisin, että menetykset olisivat menetettyjen työpaikkojen, luonnonvarojen ja kiinteistöverojen takia tulevaisuudessa miljoonan luokkaa vuosittain. Onkohan Pudasjärvellä varaa tuollaisiin vuosittaisiin menetyksiin? Epäilen kyllä suuresti.


Miksi voimayhtiön edustajat eivät koskaan kerro, kuinka paljon kalaportaiden rakentaminen toisi työllisyyttä alueelle? Puhumattakaan koskien ennallistamisesta, joissa riittää töitä pitkäksi aikaa. Samalla näillä toimilla luotaisiin uusia työllisyysmahdollisuuksia matkailun parissa.

 

Kollajan allas on suunniteltu tietääkseni ns. tulva-altaaksi. Valitettavasti tekoallas ei lopettaisi tulvia Pudasjärveltä Kipinään ulottuvalla alueella. Todellisuudessa tulvavedet nousisivat Pudasjärvessäkin joka vuosi nykyistä korkeammalle. Tulvat ovat tuhansia vuosia joissa esiintyvä luonnonilmiö, joka on välttämätön joen ekosysteemille. Tulvat pitävät myös jokiuoman hidasvirtaisemmat paikat puhtaana ja estävät niiden täydellisen liettymisen.

 

Allas ei taatusti houkuttele turismia paikalle ja kannattaa käydä tutustumassa mm. Pohjois-Pohjanmaalla miten muutama PVO:n Kollajaa suurempi vesivoimala houkuttelee paikkakunnalle työllisyyttä ja turismiryntäys on sanoinkuvaamaton *sarkasmi*.

 

Ei olisi pahitteeksi tutustua Sodankylän tilanteeseenkaan, kuinka Kemijoki Oy:n omistama Lokan tekoallas, muutama pienempi allas ja puolisenkymmentä isoa vesivoimalaa työllistävät. Kyseiset laitokset eivät työllistä nimittäin yhtään ketään, koska voimaloitakin tarkkaillaan kaukosäädön voimin Rovaniemeltä käsin.

 

Tästä jatkuvasta piinaamisesta PVO:lla pitäisi alkaa maksamaan korvauksia jokivartisille ja alueen asukkaille. Ei tuommoisessa jatkuvassa epävarmuudessa uskalla esim. matkailuun hirveästi investoida, kun ei tiedä milloin herrat tulevat ja pukkaavat kaiken tehdyn työn ja investoinnit nurin. Toivottavasti tämä hulluus myös kostautuu Keskustalle ja suomalaiset näyttävät, että kalavedet ja pitkäaikainen työllisyys ovat paljon tärkeämpiä kuin tällaiset päättömät, lyhytnäköiset ja peruuttamatonta tuhoa tekevät typeryydet ovat. Nämä ovat kuin suoraan kivikaudelta, eikä missään nimessä hyväksyttävissä nyky-yhteiskunnassa.

 

Herääkin kysymys, miksi päättäjiin pitäisi pystyä luottamaan, jos he ovat valmiita syöttämään suomalaisille näin paksua pajunköyttä. Eivät vesivoimayhtiöt hyvää hyvyyttään tällaisia hankkeita aja. Kyllä se on nähty niin moneen kertaan kuinka hyväsydämisiä päätöksiä vesivoimayhtiöt ajavat. He nimittäin vaativat maksua siitäkin, että voisivat luovuttaa kalaportaaseen edes vettä, välittämättä siitä, että juuri he ovat estäneet vaelluskalojen kulun täysin ylä- ja alavirtaan ja, että juuri he ovat tuhonneet vesivoimarakentamisella useita komeita koskiosuuksia. Nykyisin joet ovat hidasvirtaisia altaita joiden uomat ovat ruopattu täysin vaelluskaloille kelpaamattomiksi vesivoimarakentamisen vuoksi.

 

Suomen energiantarve vähenee jatkuvasti, koska kunnissa ja teollisuudessa investoidaan yhä enemmän energian säästöön. Energian säästöön sijoitetaan jo ihan senkin takia, että sen kautta säästää todella suuria summia. Kun katsotaan suomen korkeuseroja, niin suomi ei kyllä ole mikään vesivoiman luvattu maa, toisin kuin esimerkiksi Norja on. Suomessa vesivoima on pelkkää turhaa näpertelyä, jolla tuhotaan massiivisia maa- ja vesistöalueita lopullisesti.

 

Suomessa uudet rakennuksetkin ovat hyvin matala energisiä, joten sitäkin taustaa vasten pitkäaikaisen tuhon tekeminen on järjetöntä. Toivottavasti suomessa lisääntyisi oma sähkön pientuotanto (aurinkopaneelit, maalämpö, tuulivoima jne.), jolloin kotitalouksien energiantarvekin pienenee.

 

Olen kyllä se kannalla, että koskiensuojelulakia voitaisiin parantaa siten, että se turvaisi ja edistäisi luonnon monimuotoisuutta, ei huonontaisi. Esimerkiksi jokaiseen patoon voimayhtiöiden tulisi rakentaa omilla varoilla toimivat kalaportaat joihin voimayhtiöt luovuttaisivat tarpeeksi vettä ohivirtaukseen ilman korvausvaateita. Lisäksi voimayhtiöiden tulisi palauttaa menetetyt koskipinta-alat ja tähän olisi paras ratkaisu luonnonmukaiset ohitusuomat kalojen lisääntymisalueineen. Näissä ohitusuomissa tulisi jäljitellä luonnonmukaisia olosuhteita tulvineen ja kesävirtaamineen.

 

Muualla sivistysvaltioissa vesivoimaa puretaan, kun suomessa vastaavasti sitä havitellaan sokeana lisää. Vielä yksi ohje tähän loppuun: Älä missään nimessä äänestä Keskustaa, äläkä sellaista ehdokasta mistään puolueesta joka on koskiensuojelulain avaamisen puolella.

 

 

Vesivoimayhtiöiden hyväsydämisyydestä:

http://www.hs.fi/kotimaa/Yhti%C3%B6t+tyrm%C3%A4%C3%A4v%C3%A4t+maksupakon+kalateille/a1370750576803


Lohi voi tuoda työllisyyttä ja nostaa kiinteistöjen arvoa:

http://yle.fi/uutiset/luonnonlohen_paluu_kymijokeen_voi_nostaa_rantatonttien_arvoa/6798048

 

Vesivoimarakentamisen mahdollisuudet:

http://www.motiva.fi/files/700/vesivoimatuotannon-maara-ja-lisaamismahdollisuudet-suomessa.pdf

 

Tässä vielä terveisiä Pudasjärveltä:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201297352100237&set=a.4211443128764.2145185.1365577021&type=1&stream_ref=10

 

Uutisia naapurista (hieman eri menttaliteetti, kuin suomessa):
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/ruotsissa+tutkijat+vaativat+vesilain+moyrimista/201401600453

 

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/vesilaki+kuohuttaa+suomi+ja+ruotsi+pahimmat/201401600435

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juhani Piri

Löysin erittäin hyvän kirjoituksen täältä usarin blogista joten ajattelin härskisti sen liittää tähän alle. Kannattaa tutustua!

http://indy.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157638-kollaj...

Antti Jokinen

Ei kai Keskusta yksinään mitään lakeja tee tai muuta.

Juhani Piri

Ei toki, mutta aika monessa uutisoinnissa Keskusta hehkuttaa asian perään. Heille ei välttämättä ole kerrottu koko totuutta ja uskovat sokeasti Sipilää ja voimayhtiöiden lobbareita, mutta kyseessä on sen verran suurenluokan asia, että varmasti uurnilla asiasta muistutetaan. Muistelen että osa demareista on puolesta, osa vastaan ja osa keikkuu tässä välimaastossa.

Asia on sen verran iso, että osatotuuksia ei kannata uskoa mitä varmasti voimayhtiöiden suunnalta tulee rumputulella.

Juhani Piri

Tätä asiaa keskusta saattaa myös käyttää jos jostain toisesta asiasta on vaikea sopia.. Eli neuvottelutaktiikkana hyvä kortti heittää pöytään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ei keskusta enää ehdi, Kataisen hallitus ja ay-liike ovat ehtineet jo tuhota Suomen työpaikat sitä ennen?

Suomen talous on menossa yhä huonompaan suuntaan. Kataisen hallitus on ollut Suomelle onnettomuus, sanoi Wahlroos ykkösaamussa 11.1.2014

http://areena.yle.fi/tv/2102808

http://yle.fi/uutiset/bjorn_wahlroos_suomen_talous...

Mutta mitä ajattelette näistä: samalla sivulla artikkelit: Eurooppa toistaa Latinalaisen Amerikan virheet ja Vapaakaupan vankeina- niskalenkki kansanvallasta?

http://mondediplo.fi/digi/lehti/6-2013/artikkeli/e... Ota etusivu ja seuraavalla ilmainen testiversio

Juhani Piri

Vaikka nykyinen hallitus onkin tehnyt karmeita virheitä, niin tällaisilla keskustan ulostuloilla aiotaan tehdä tulevalla hallituskaudella vielä karmeampia virheitä joiden korjaaminen tulevasuudessa maksaa yhteiskunnalle pitkän pennin. Nämä typeryydet pitää heti alkuunsa karsia pois, muuten täältä joutuu joka jätkä ennemmin tai myöhemmin muuttamaan naapurimaihin leivän perässä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Samanlaiset idioottimaiset päätökset tuhosivat mm. nk. Kellolammen-Pitkäjärven jokivesistön, kun Keskustavetoisella projektilla povattiin työpaikkoja ja muita hyötyjä Turun vesivarantojen turvaamisen varjolla. Luotiin patoverkosto joka ei koskaan edes toiminut kunnolla, saati tullut käyttöön - projekti hyllytettiin heti valmistumisen jälkeen tarpeettomana. Muutama rakennusyritys sai isot rahat, ja kaikki matkailualanyrittäjät sekä viihdekalastajat (puhumattakaan residenssikalastajista) vetivät lyhyen korren. Ekosysteemi romutettiin ja vesistöyhteydet tuhottiin.

Miksi näitä päätöksiä tehdään? Yksi lupaa säästöjä, toinen työpaikkoja, vaikka hyötyä tuntuvat saavan vain hunajanpuhujat itse.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Paljon ei pysty kehumaan Kokoomustakaan näissä kalatalouden suojeluasioissa, mutta silti tämän hallituksen aikana on erityisesti vaelluskalojen suojelun kanssa päästy harppauksin eteenpäin.

En ihan heti muista kuinka monta kertaa olen pelolla kommentoinut Keskustan suosion nousua ja sen tulevia ympäristötuhoja. Tämä halu tuhota koskiensuojelulaki on vakava varoitus siitä katastrofista jonka Sipilän hallitus tulisi aikaansaamaan.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"lähes kiimaiseksi yltyneestä halusta"

Mitä tarkoitat tuolla "kiimaiseksi"-ilmaisulla?

Tuskinpa yhden koskialueen rakentaminen avaisi portit holtittomasti kaikkien Suomen koskien tuhoamiselle. Eipä yksi atomivoimala tahi edes kaksi aurannut tietä kuinka monelle tahansa.

Juhani Piri

Tätä kollajaa ja koskiensuojelulain avaamista on toitotettu Sipilän suulla, Oulun Keskustan kun myös Pudasjärven keskustan suulla.

Olet täysin hakoteillä ja sinisilmäinen jos todella luulet että muut voimayhtiöt antavat yhden kuoria kermat päältä koskiensuojelulain raottamisesta. Siitä haluavat hyötyä moni muukin, siitä ei ole epäilystäkään.

Kun Pudasjärvelle on saatu kollaja, niin on helppo perustella lopunkin joen patoaminen. Samoin käy Vuotoksen kanssa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ei keskusta työpaikkoja enää ehdi tuhota, hallitus ja ay-liike on jo ne tuhonnut aiemmin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kilpiö, Wahlroosilta voisi kysyä miksi hän UMP-kymmenen hallituksessa ymmärtänyt esittää tuotantosuunnan muutosta pois paperin valmistuksesta vaan paikalleen "jämähtyneenä" tuhosi Suomesta tuhansia työpaikkoja. Yleisesti voi todeta, kun ihminen "peukaloi" luontoa ei siitä yleensä mitään hyvää seuraa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Arto Granlund. Siltä se näyttää. Ja joillakin suurin pelko on, että köyhät tuovat hiekkaa pankin parketille. HYI! Liekö nyt pyrkyä uuden hallituksen valtiovarainministeriksi lipevin kielin ja kameolenttimaisin takinkäännöksin kuten ennenkin? Muistettaan aatekuviot!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Arto Granlund. Niin voisi kysyä. Mutta muistatkos,kuka se pelkäsi, että köyhät tuovat hiekkaa pankkien parketille? Hän saattaa ollaa seuraavan hallituksen valtiovarinministeri sopivan lipeväkielisenä ja nopeana takinkääntäjänä.

Toimituksen poiminnat